OPT INDICII CA NU MINCAM DESTULE PROTEINE

Proteinele sînt macronutrienți cu rol esențial, iar lipsa acestora poate provoca daune grave asupra sănătății. Avem nevoie de proteine pentru fitness, sănătate și longevitate.

Desigur, cei mai mulți oameni nu se gîndesc la proteine, cu excepția culturiştilor și a celor care ţin diete speciale, cum ar fi paleodieta, bogată în proteine.

Proteinele se găsesc în produsele alimentare de la animale, cum ar fi carnea, ouăle, peștele și produsele lactate, dar și în legume și alte alimente vegetale, cum ar fi nucile, semințele și fasolea.

Proteinele sînt esențiale pentru construirea masei musculare, echilibrarea hormonilor, sprijinirea funcției neurologice şi digestie. Previn creșterea în greutate, deoarece nu se digeră rapid, comparativ cu carbohidraţii, și contribuie la menținerea arderilor metabolice la maximum.

Cei care ţin diete sărace în calorii şi vegetarienii nu consumă alimente de origine animală, considerate „proteine complete”, ceea ce înseamnă că acestea conțin toți aminoacizii esențiali.

Avem nevoie de cel puțin 70 de grame de proteine în fiecare zi, iar sportivii chiar mai mult.

Următoarele simptome indică o lipsă de proteine, dar pot avea și alte cauze. Cereţi sfatul unui profesionist ca să fiţi siguri că aveţi un deficit de proteine.

1. Pofte frecvente. Aceste pofte alimentare frecvente și nevoia de gustări între mese pot însemna prea puţine proteine şi prea mulţi carbohidraţi rafinaţi. Pofta de dulciuri este în mod tipic una dintre primele semne. Proteinele ajută la stabilizarea zahărului din sînge, la prevenirea supraalimentării.

2. Ceață pe creier. Un nivel echilibrat de zahăr în sînge este important pentru a rămîne concentrat. Atunci cînd aceste niveluri oscilează, creierului îi va fi greu să gîndească și să execute sarcini chiar și de bază, fenomen cunoscut sub numele de „ceață pe creier”. Consumul de proteine ajută la eliberarea în timp a carbohidraţilor, astfel încît veți obține un flux constant de energie. Pîinea sau biscuiții dau energie de scurtă durată. Dificultățile de concentrare, problemele de învățare și lipsa de motivație pot fi semne că neurotransmiţătorii (dopamina, adrenalina, noradrenalina si serotonina) sînt scăzuţi. Acești neurotransmițători sînt produşi de creier, folosind aminoacizi.

3. Tulburări de somn. Insomnia și alte probleme de somn sînt uneori asociate cu nivelul instabil al zahărului din sînge, producţia scăzută de serotonină şi cortizol crescut. Carbohidraţii necesită mult mai multă insulină decît proteinele, aşa că dacă mănînci alimente bogate în proteine chiar înainte de culcare, care ajută şi producţia de serotonină şi triptofan, efectul va fi minim asupra zahărului din sînge.

4. Colesterol mare. Dacă aveți tendința de a înlocui alimentele bogate în proteine cu carbohidraţi nesănătoşi, nivelul de colesterol va creşte. De asemenea, o cercetare a constatat că un aport scăzut de proteine poate slăbi inima, situaţia care poate să conducă la boli de inimă şi chiar la moarte.

5. Căderea părului. Proteinele alimentează foliculii de păr, iar lipsa lor poate provoca slăbirea foliculilor şi pierderea părului chiar şi pe vînt puternic.

6. Ciclu menstrual neregulat. O dietă săracă în proteine şi bogată în zahăr şi carbohidraţi poate duce la inflamaţii, oboseală, creştere în greutate, care pot duce la o perturbare a echilibrului hormonilor feminini, esențiali pentru un ciclu menstrual regulat. Doi dintre factorii majori de risc pentru sindromul de ovar polichistic, care poate duce la infertilitate și cicluri menstruale neregulate, sînt pre-diabetul şi obezitatea.

7. Îmbolnăviri frecvente. Acestea sînt un semn al unui sistem imunitar slab şi ai nevoie de proteine pentru sistemul imunitar. Indiferent dacă este vorba de o răceală, gripă sau infecție, îmbolnăvirile frecvente, cînd ai o stare bună de sănătate, pot fi din cauza unui deficit de proteine. În plus, unghiile se rup mai uşor, apar fisuri și rupturi ale pielii, favorizînd intrarea agenților patogeni.

8. Oase slabe. Lipsa de proteine afectează nivelurile de calciu ale organismului. Poate avea un impact negativ asupra capacității tractului digestiv de a absorbi acest mineral, ceea ce duce la eliminarea lui prin urină. Prea puțin calciu în organism va determina consumarea rezervelor din oase. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Connecticut, cei cu un aport proteic inadecvat vor ajunge în timp la scăderea densităţii osoase, la pierderea accelerată a masei scheletice, osteoporoză, o boală osoasă potenţial devastatoare.

Ideal e să mîncăm proteine şi din plante și de origine animală: semințe de in, chia și cînepă, nuci, migdale, toate tipurile de fasole, quinoa, amarant, hrișcă, carne de vită hrănită cu iarbă, lactate organice, ouă și pește sălbatic capturat.

Începeţi ziua cu un mic dejun bogat în proteine.

Sursa: naturallivingideas.com