OPT AMERICANI AU VINDUT ILEGAL ECHIPAMENTE MILITARE IN STRAINATATE, INCLUSIV IN R. MOLDOVA

Opt cetățeni americani, inclusiv șase soldați, au fost arestați pentru furt și vînzarea echipamentului militar în Rusia, China și alte țări printre care se numără și Republica Moldova, transmite Agora cu referire la postul de televiziune News 2.

Şase militari americani şi doi civili au fost arestaţi pentru că ar fi furat și vîndut, prin eBay, echipamente ale armatei americane interzise pentru export în valoare de peste un milion de dolari. Cumpărătorii se aflau în Rusia, China, Kazahstan, Ucraina, Lituania, Republica Moldova, Malaiezia, România și Mexic, anunță joi Departamentul de Justiție al SUA.

Potrivit rechizitoriului, printre echipamente vîndute se numărau piese pentru lansatoare de grenade și arme automate, sisteme avansate de comunicaţii, veste blindate, ochelari pentru uz militar folosite de forțele speciale ale armatei americane.

În Republica Moldova echipamentele au fost vîndute de John Roberts și Cory Wilson, ambii civili, în vîrstă de 26 și 42 de ani respectiv, menționează presa americană.

„Opt persoane, inclusiv șase militari de la Baza Fort Campbell (situată la frontiera statelor Kentucky şi Tennessee) au fost acuzate de marele juriu din Nashville, Tennessee, de cîrdășie cu scopul de a fura echipamente ale armatei SUA, care în cele din urmă au fost vîndute și trimise cumpărătorilor anonim de pe site-ul eBay, în inclusiv cumpărătorilor din țări străine”, se spune în comunicatul Departamentului de Justiție al SUA.

Radu BURDUJAN (agora.md)