OPOZITIA VA PUBLICA RAPORTUL LUI NEMTOV DESPRE SOLDATII RUSI UCISI IN UCRAINA

Opoziţia rusă a anunţat că va publica raportul despre moartea soldaţilor ruşi în luptele din Ucraina pe care Boris Nemţov nu a mai reuşit să-l publice întrucît a fost asasinat.

"Am reuşit să vorbim cu cei care au fost sursele lui Nemţov. Le-a fost teamă să vorbească atunci cînd el era în viaţă", a postat pe Facebook Ilia Iaşin, colaborator al lui Nemţov în cadrul mişcării de opoziţie "Solidaritatea".

Acesta din urmă intenţiona să prezinte public raportul în cursul unui marş împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi a implicării Rusiei în conflictul din Ucraina, ce ar fi trebuit să se desfăşoare pe 1 martie la Moscova, dar care a devenit în final un marş funerar în memoria lui Nemţov, ucis de gloanţe chiar în apropierea Kremlinului cu o noapte înaintea acestei date.

Conform surselor lui Nemtov, numeroşi soldaţi ruşi au fost ucişi în luptele din Ucraina, în special în august 2014 şi în perioada ianuarie-februarie 2015.

Astfel, vara trecută cel puţin 150 de soldaţi ruşi şi-ar fi pierdut viaţa pe frontul ucrainean, unde soldaţi din trupele regulate ale armatei ruse ar fi fost trimişi pentru a împiedica trupele ucrainene să recucerească teritoriile controlate de separatiştii proruşi.

Familiile celor decedaţi, ar fi primit din partea statului rus o compensaţie de 3 milioane de ruble (peste 50.000 de dolari) în schimbul unui angajament scris că nu vor vorbi despre moartea soldaţilor în Ucraina, considerată secret de stat.

De asemenea, încă cel puţin 70 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi anul acesta în Ucraina după ofensiva lansată în luna ianuarie de separatişti. Dar, spre deosebire de situaţia de anul trecut, acum militarii ruşi au fost trimişi în Ucraina ca "voluntari", iar familiile lor nu au mai primit compensaţii fapt care i-a determinat să contacteze opoziţia rusă condusă de Nemţov, conform lui Ilia Iaşin.

În pofida numeroaselor dovezi ce arată prezenţa soldaţilor ruşi şi a echipamentelor militare ruseşti în estul separatist al Ucrainei, Moscova neagă constant faptul că ar fi angajată în vreun fel în susţinerea separatiştilor rusofoni din provinciile secesioniste ucrainene Doneţk şi Lugansk.