OPOZITIA: PREGATIREA UNEI REVOLTE NOI

Opoziția a rămas fără ași în mînecă. Andrei Năstase, cu o inocență de procuror a îngropat mișcarea protestatară, creată cu greu de liderii așa-numitei societăți civile Boțan și Barbăroșie. Maia Sandu, de asemenea, își risipește ineficient capitalul politic oferit de electorat la alegerile prezidențiale, în lipsa altui candidat prooccidental mai bun. Sistemul electoral mixt lasă pentru ”PAS” și ”DA” puține șanse, dar și acele rezidă nu în voința lui Năstase sau Sandu, ci în posibilele greșeli ale guvernării.

Dacă e să vorbim pragmatic, alegerile parlamentare din 2018 nu sînt pentru opoziția actuală, ci pentru opoziția viitoarelor cicluri electorale. Dacă vor dori, Năstase și Sandu pot obține puterea în parlament, dar numai din mîinile lui Plahotniuc, unindu-se cu PDM în condițiile democraților. O alternativă a acestei alianțe proeuropene, la prima vedere nefirești, ar fi unirea PDM cu partidul unionist creat de Anatol Șalaru și ex-președintele României, Traian Băsescu. Cu condiția că lui Șalaru i-ar ajunge bani și răbdare să adune rămășițele taberelor pro-române, ale partidelor lui Mihai Ghimpu și Ion Hadîrcă.

Andrei Năstase și Maia Sandu au un singur glonț, și acela e exploziv. Acești activiști tineri pot conta pe autoguvernare doar bazîndu-se pe experiența și metodele celora care au organizat la 7 aprilie 2009 lovitura de stat. Toți participanții la rebeliune sînt funcționali, deși slăbiți. Partidul lui Filat parcă s-a stins, dar și-a păstrat imaginea de instigator. Însuși Filat este la pușcărie și de-abia viu, însă în băncile de peste hotare trăiesc și înfloresc banii lui. Baronii Lucinschi, cu multe legături, par semi-paralizați, dar nu înfricoșați definitiv. În plus, mai este și Natașca în taverna ei cu numele corect ”Propaganda”, precum și la propriul post de televiziune, dăruit de Chiril. Atît timp cît este viu simbolul (să ne amintim de Lenin!) trăiește și cauza revoluției.

Săptămîna trecută insurgenții au organizat o oarecare repetiție a rebeliunii. Mai întîi au încercat să transfere vina pentru asasinarea bancherului Gorbunțov de pe Usatîi pe Plahotniuc. A doua zi după declarațiile false ale ucigașului ratat Proca, la canalele de opoziție au fost organizate mai multe instigări sociale. Și, în sfîrșit, a treia zi, a fost imitat un protest la ușile procuraturii, ca o repetiție a începutului unei rebeliuni cunoscute.

Valeriu RENIŢĂ

Preluat de pe vox.publika.md