OPOZIŢIA UCRAINEANĂ S-A ARĂTAT DEZAMĂGITĂ DE PROPUNERILE LUI IANUKOVICI ŞI RĂMÎNE MOBILIZATĂ

Liderii opoziţiei ucrainene şi-au exprimat dezamăgirea, joi seară, după negocierile cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, care s-au soldat cu concesii modeste, şi au făcut apel către manifestanţi să rămînă mobilizaţi, însă fără vărsări de sînge.

După patru ore de negocieri, unul dintre liderii mişcării de contestare, Arseni Iaţeniuk, a apreciat că există "şanse mari" pentru "a pune capăt băii de sînge". Însă, puţin mai tîrziu, el s-a arătat mai temperat, la fel ca şi alţi lideri din cadrul opoziţiei, în faţa miilor de manifestanţi reuniţi în Piaţa Independenţei.

"Ştiu cît de tensionată este situaţia, ştiu cît de mari sînt aşteptările, ştiu cît de mult sînteţi dezamăgiţi", a declarat fostul boxer Vitali Kliciko. "Singurul lucru pe care l-am obţinut de la întrevederea cu Ianukovici este o promisiune de eliberare a tuturor militanţilor", a afirmat el, anunţînd că preşedintele a respins propunerile de prezentare a demisiei.

Naţionalistul Oleg Tiagnibok a adăugat că preşedintele a propus opoziţiei să elibereze strada Gruşevski, teatrul, începînd de duminică, a unor scene violente de gherilă urbană, în schimbul asigurării liniştii în Piaţa Independenţei, situată în apropiere şi ocupată de două luni de către manifestanţi.

Într-un comunicat, Ministerul de Interne a confirmat anunţurile făcute de Kliciko şi Tiagnibok.

Noi negocieri urmează să aibă loc, însă nu s-a fixat o dată exactă. Preşedintele a cerut joi convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, prevăzută pentru marţi. Kliciko a afirmat că există posibilitatea schimbării puterii "fără vărsare de sînge". "Vom rămîne în gardă, nu vom face niciun pas în spate", a adăugat Arseni Iaţeniuk, liderul partidului opozantei încarcerate Iulia Timoşenko.

Opoziţia a exercitat presiuni asupra puterii înainte de aceste negocieri, care intervin după mai multe zile de confruntări violente. (Mediafax)