OPOZIŢIA UCRAINEANĂ ÎL ACUZĂ PE PREŞEDINTE CĂ FACE UN JOC DUBLU ÎNTRE MOSCOVA ŞI UE

Opoziţia ucraineană l-a acuzat marţi pe preşedintele Viktor Ianukovici că face un joc dublu între Bruxelles şi Moscova, în cursul negocierilor cu privire la un acord de asociere cu UE şi soarta opozantei Iulia Timoşenko.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a fost nevoit să se justifice marţi după ce un lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, l-a acuzat pe Ianukovici că i-a făcut o vizită "secretă" weekend-ul trecut omologului său rus Vladimir Putin, care are o părere negativă despre acordul de asociere cu UE.

Purtătorul de cuvînt al diplomaţiei ucrainene, Evhen Perebinis, a confirmat marţi vizita, afirmînd că nu a fost secretă. "Preşedinţii au discutat despre relaţiile economice bilaterale în contextul summitului de la Vilnius", a declarat el pentru agenţia Interfax.

Arseni Iaţeniuk, lider al grupului parlamentar al partidului Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko, a cerut cu o zi înainte liderului diplomaţiei ucrainene Leonid Kojara un desfăşurător al acestor discuţii cu Moscova, din care nimic să nu fie filtrat. "Dacă un şef de stat duce negocieri secrete cu un alt şef de stat, aceasta ar putea justifica o procedură pentru destituirea sa", a declarat el.

Site-ul preşedinţiei ucrainene a anunţat sîmbătă întîlnirea, însă nu a publicat apoi informaţii despre aceasta.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat luni că întîlnirea a avut loc, după ce un post de televiziune public rus a întreţinut misterul afirmînd că Ianukovici nu s-a deplasat în Rusia.

Iaţeniuk l-a acuzat pe preşedintele ucrainean că vrea să "submineze" perspectiva unui acord de asociere la summitul Parteneriatului oriental al Uniunii Europene de la Vilnius.

Celebrul boxeur şi opozant Vitali Kliciko a criticat şi el marţi un preşedinte care "aspiră la integrarea în Europa dar se duce în continuare la Moscova". "Puterea nu a înţeles pînă acum că nu poţi declara un lucru, face altceva şi gîndi ceva ce nu are de a face cu nimic. Aşa nu se aderă la Europa", a scris Kliciko pe blogul său. Conform acestuia, deputaţii partidului lui Ianukovici fac totul pentru a împiedica plecarea în străinătate a opozantei arestate Iulia Timoşenko, o condiţie cheie impusă de către europeni pentru semnarea acordului de asociere la summitul de la Vilnius la 28 şi 29 noiembrie.

Ianukovici s-a retras în spatele Parlamentului în ceea ce priveşte soarta lui Timoşenko, declarînd că va promulga o lege care să îi permită opozantei să plece la tratament în străinătate dacă deputaţii o vor aproba. Toate discuţiile desfăşurate în Parlament în ultimele săptămîni asupra sorţii Iuliei Timoşenko, inclusiv cele în prezenţa emisarilor europeni, s-au soldat cu un eşec. O şedinţă extraordinară este prevăzută pentru miercuri iar aceasta va fi teoretic ultima şansă pentru Kiev să îşi arate bunăvoinţa, deoarece emisarii europeni trebuie să îşi prezinte raportul definitiv la 14 noiembrie.

Într-o scrisoare transmisă presei de fiica sa, Timoşenko, ce execută o pedeapsă de şapte ani pentru abuz de putere, a făcut apel la liderii europeni şi opozanţii ucraineni să facă tot posibilul pentru ca acordul de asociere să fie semnat, "oricare ar fi circumstanţele". "Nu putem admite ca acorduri în culise şi fobii personale ale lui Ianukovici să îngroape aspiraţiile europene ale Ucrainei", a subliniat Timoşenko.

Ea a denunţat de asemenea ancheta lansată luni la adresa avocatului său, Serghi Vlasenko pentru violenţe conjugale asupra fostei sale soţii, fapte ce se presupune că datează din 2010. "Acest caz absurd împotriva avocatului meu Vlasenko este o ultimă lovitură dată aspiraţiilor europene de către Kiev", a scris ea.

Sursa: Mediafax