OPOZIŢIA DE LA KIEV A SOLICITAT MISIUNII PARLAMENTULUI EUROPEAN SĂ-ŞI AMÎNE RAPORTUL PRIVIND UCRAINA

Opoziţia de la Kiev a solicitat misiunii Parlamentului European, condusă de Pat Cox şi Aleksander Kwasniewski, să-şi amîne pînă la 19 noiembrie raportul privind Ucraina.

"Le-am solicitat eurodeputaţilor să nu dea o notă negativă situaţiei din Ucraina, înainte de semnarea Acordului de asociere", a anunţat, miercuri, liderul fracţiunii de opoziţie "Batkivşina", Arseni Iaţeniuk, după consultările pe care le-a avut cu Kwasniewski şi Cox şi la care a participat şi preşedintele Radei Supreme (parlamentul ucrainean), Vladimir Rîbak.

Parlamentul de la Kiev şi-a închis sesiunea extraordinară de miercuri fără a fi supus la vot proiectul de lege menit să rezolve cazul opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, a cărei punere în libertate este cerută de Uniunea Europeană înaintea summitului european de la Vilnius, la care Ucraina speră să semneze un acord de asociere la UE.

"Rugăm Parlamentului European să nu închidă uşa în faţa Ucrainei. De asemenea, am solicitat un raport intermediar, pentru a-i oferi preşedintelui Viktor Ianukovici posibilitatea de a se răzgîndi", a spus Iaţeniuk.

La rîndul său, liderul fracţiunii partidului de extremă dreapta "Svoboda", Oleg Tiagnibok, şi-a exprimat speranţa că la următoarea şedinţă în plen a parlamentului, care va avea loc la 19 noiembrie, Partidul Regiunilor, aflat la putere, "va aproba deciziile necesare, pentru ca deputaţii să voteze pe marginea legilor de integrare europeană". "Deciziile necesare trebuie luate la 19 noiembrie, în cel mai rău caz la 20 noiembrie", a spus liderul fracţiunii "UDAR", Vitali Kliciko.

Misiunea Parlamentului European a sosit săptămîna trecută la Kiev, pentru consultări finale, urmînd să prezinte joi, în mod oficial, rezultatele monitorizării.

Sursa: Moldpres