OPINIA EXPERTULUI

Anul 2014 poate fi foarte riscant pentru Moldova

Autorităţile de la Tiraspol sînt nişte marionete ale Federaţiei Ruse, care execută ordine primite de la provocatorii din Rusia, iar anul 2014 poate fi foarte riscant pentru Republica Moldova, consideră analistul politic Oazu Nantoi, expert în problematica transnistreană.

În emisiunea „Fabrika”, la Publika TV, Oazu Nantoi a spus că Federaţia Rusă, care utilizează regiunea transnistreană ca şi unealtă, poate iniţia provocări mult mai grave decît reţinerea şi apoi eliberarea celor trei angajaţi ai liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol şi a celor 6 pacificatori care au mers să clarifice situaţia. Analistul crede că în asemenea cazuri nu pot fi găsiţi prieteni şi susţinători, dacă nu există un plan de acţiuni.

Directorul liceului, Ion Iovcev, a spus că îi este frică că ar putea fi învinuit de anumite acţiuni ilegale pentru a fi reţinut din nou. Totodată, directorul a spus că şcoala va rezista atît timp cît profesorii şi elevii vor fi susţinuţi de către Republica Moldova. „Şcoala trebuie să existe şi să fie în afara politicii”, a spus directorul liceului din Tiraspol, cu predare în grafia latină. Ion Iovcev propune să fie elaborată o declaraţie a Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău, care să prevadă că cele opt şcoli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană sînt susţinute de către autorităţile constituţionale.

Pe 5 februarie, Ion Iovcev, contabila şi şoferul liceului au fost reţinuţi de securitatea transnistreană în zona satului Parcani din apropierea Tiraspolului, în timp ce se întorceau de la Chişinău cu salariile profesorilor. Ei au fost învinuiţi de contrabandă şi reţinuţi pentru mai bine de 5 ore. Banii şi stampila liceului au fost sechestrate.

Sursa: IPN