OPINIA EXPERŢILOR

După decizia CC criza politică din RM ia amploare

Criza statalităţii din RM a luat amploare după decizia Curţii Constituţionale. Afirmaţiile au fost făcute pentru Moldpres de mai mulţi experţi şi analişti politici.

Analistul Oazu Nantoi a opinat că după hotărîrea de luni, 22 aprilie, CC a alunecat pe un teren foarte speculativ. ”Dacă privim prin prisma motivaţiei expuse de CC, în RM nu poate exista Guvern şi Parlament, deoarece asupra mai multor persoane planează suspiciuni de corupţie. Situaţia iese de sub control”, a spus Nantoi. El a fost de părerea că din corpul de magistraţi ai CC, cel puţin trei nu au fost echidistanţi în luarea deciziei.

Analistul politic Anatol Ţăranu a specificat că în urma hotărîrii CC, partidul liberal democrat a fost defavorizat, fiind vizat direct liderul formaţiunii. „Decizia Curţii pare mai mult una politică decît juridică şi duce RM în zona unei debandade”, susţine Ţăranu.

Nicolae Osmochescu, expert în drept constituţional a menţionat că după decizia de luni procesul de negocieri s-a stopat şi trebuie reluat de la zero. „În următoarele zile Preşedintele ţării Nicolae Timofti trebuie să numească un Premier interimar şi un candidat pentru funcţia de Prim-ministru”,a conchis Osmochescu.

Pe 22 aprilie, Curtea Constituţională a calificat drept neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcţia de Premier.

Moldpres