OPINIA EXPERŢILOR

Programul de guvernare al noului Cabinet de Miniştri este realist

Programul de guvernare al noului Cabinet de Miniştri este calificat drept realist de unii experţi. Aceştia susţin că acţiunile Guvernului şi ale deputaţilor care au acordat vot de încredere acestuia trebuie să fie determinate de responsabilitatea faţă de societate.

Analistul politic Nicolae Chirtoacă a declarat pentru agenţie că e devreme să apreciem potenţialul noului Guvern. “Din punct de vedere al componenţei, nu au fost făcute schimbări esenţiale. Principala schimbare este faptul că liderii partidelor s-au retras şi pe primele poziţii au fost înaintate alte persoane. Vom vedea cum se vor isprăvi Iurie Leancă şi Igor Corman. Să aşteptăm să treacă cel puţin 100 de zile”, a spus Chirtoacă.

Solicitat de Moldpres, analistul politic Oazu Nantoi a declarat că programul de guvernare este concret în unele poziţii importante, iar potenţialul noului Guvern va fi demonstrat prin acţiuni concrete. “Comportamentul Guvernului şi al celor care au acordat vot de încredere acestuia trebuie să fie determinat de responsabilitatea lor faţă de societate, în caz contrar iarăşi vom degrada”, a accentuat Nantoi.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu a spus că programul de guvernare este realist şi poate fi realizat cu unele condiţii propuse şi de Iurie Leancă în discursul său. Printre acestea ar fi toleranţa zero faţă de actele de corupţie şi spiritul de echipă. “Este un Executiv al majorităţii parlamentare şi toate succesele sînt ale întregului Guvern, la fel ca şi insuccesele", a afirmat Osmochescu. Potrivit acestuia, din momentul în care Guvernul va fi învestit, membrii acestuia nu mai sînt reprezentanţi ai PLDM, PD sau PL, ci sînt “Guvernul ţării”.

Pe 30 mai, 58 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova au acordat vot de încredere Guvernului condus de Iurie Leancă.

Moldpres