OPERAŢIUNEA „DISTRUGEŢI MOLDOVA” CONTINUĂ

Renato Usatîi, „cadînele” sale şi banii care nu au miros

Autor: Mihai CONŢIU

Orice om cît de cît informat sau înzestrat cu o logică elementară înţelege că ofensiva politică împotriva R. Moldova a lui Renato Usatîi nu are nimic de-a face cu binele moldovenilor şi prosperitatea ţării. Usatîi nu poate fi nimic altceva decît un soldat credincios şi zelos trimis pe „frontul R. Moldova” spre a duce ţara în haos şi sărăcie cruntă. Perspectivele europene şi şansele certe ale unei civilizări şi prosperităţi de perspectivă ale ţării i-a pus în stare de alertă pe inamicii externi ai Moldovei.

La ora actuală, ţara se află cu „pistolul la tîmplă” şi este somată să intre în Uniunea Vamală, este obligată să accepte că viitorul moldovenilor este acela de robi şi  săraci lipiţi pămîntului, că civilizaţia şi prosperitatea europeană nu este de nasul lor. Acestea sunt şi motivele pentru care orice om normal pricepe de ce a fost ”paraşutat” Usatîi în Moldova.

În bunul simţ al opiniei mele de om normal, receptez reala agresivitate a acestui individ, mascată cu o perversitate ucigătoare prin falsa sa generozitate afişată prin „acte de caritate”, concerte etc. Toate astea îmi par a fi comparabile cu masa copioasă şi ţigara oferită înaintea execuţiei celui condamnat la moarte.

Personal, refuz să-mi asum postura de naiv sau prost ca să cred că Usatîi aruncă din propriile buzunare toţi aceşti bani. Cunoaşte cineva vreo afacere prosperă şi la vedere a lui Usatîi? Au aflat instituţiile (in)competente ale statului cîte ceva despre legalitatea rulajelor băneşti ale lui Usatîi?  Ce fac cei peste 800 de lucrători bălani ai SIS-ului?

Dacă e s-o luăm pe înţelesul tuturor, chestiunea este simplă – dacă dăruieşti şi cheltuieşti o anumită sumă de bani, înseamnă, deci, că îi ai, avîndu-i, înseamnă că munceşti undeva sau ai o oarecare firmă care-ţi aduce profit. Care-i locul de muncă a lui Usatîi sau care este firma sau afacerea lui legală care îi permite să cîştige atît de mult încît să poată cheltui aşa cum o face? A, îşi aduce banii din Rusia, dar de unde şi cum? De la Căile Ferate ale Rusiei, spune el. Cît de legal o face? Sigur că autorităţile ruseşti nu vor fi cooperante în acest sens. Să apelăm la Interpol?

Cumpără oameni la vedere. Ca pe oi!

Unul dintre cele mai scandaloase, dezonorante şi ofensatoare cazuri a fost cel în care le-a „capacitat” pe cele două muieruşti de la Ministerul Justiției, care, „de dragul lui Usatîi”, şi-au schimbat peste noapte chiloţeii, sutienele, mărcile de parfumuri, trusele de machiaj şi ţinutele mai liberal-libertine.

Vă reamintesc faptul că aceste două fătuci lucrau la Ministerul Justiţiei cînd l-au acuzat pe ministrul Oleg Efrim că le-ar fi obligat să semneze decizii ilegale, inclusiv refuzul înregistrării Partidului Nostru al lui Usatîi. Măi, să fie! Dar cum se face că au scos la iveală aceste presupuse abuzuri tocmai atunci cînd a fost vorba despre Ali-Baba-Usatîi? Pînă atunci ori n-au mai fost alte abuzuri cunoscute de ele în acest minister, ori nu a fost nimeni dispus să le „cumpere revolta”. Pute a Cod Penal din direcţia lor de la o poştă, mai ales că cele două nurlii-ne-păpădii au ajuns membre active transparente şi transpirate ale partidului de estradă al lui Usatîi! Umblă acum la pescuit noaptea pe la iazuri împreună cu Usatîi.

Cu toate acestea, fătucile cu pricină continuă să behăiască şi să cotcodăcească peste tot că sunt persecutate de autorităţi. Nu-i nimic, fetelor, vă mîngîie şi vă linge rănile portofelul lui Usatîi!

Un „echidistant” foarte distant

Venind vorba despre Usatîi, involutar mi-am amintit de „echidistantul” jurnalist Constantin Tănase. Nene, dar cît s-a mai revoltat „bătrînul interpret cu plată” atunci cînd cei trei interpreţi au cîntat, la invitaţia lui Igor Dodon, pentru diaspora moldovenească de la Moscova!!! Oare în cazul celor care cîntă pentru Usatîi de ce nu croncăneşte nimic? Aici este vorba despre „moldoveanca” Sofia Rotaru, dar şi despre Gheorghe Țopa și Alexandru Lozanciuc, care urmează să cînte la concertul care va acompania congresul de constituire a altui partid al lui Usatîi. Probabil că aşteaptă „oferte pre-electorale”, mă gîndesc eu.

Venind vorba despre Tănase şi „ofertele pre-electorale”, nu pot să nu remarc bîjbîiala lui publicistică din ultimul timp al Timpului. Bietul de el este disperat pentru că nu ştie spre ce „oferte pre-electorale salvatoare a unei pretinse imagini” să gîfîie. Se teme că pînă şi cei neiniţiaţi vor pricepe că de multă vreme cam „lucrează” pentru comuniştii, inclusiv feciorul său constituţionalist Alexandru. Aici este vorba despre sprijinul mediatic discret pe care Tănase i-l acordă lui Vlad Plaoitniuc de cîţiva ani buni, căci de Alexandru de la CC… ce să mai vorbim? Tănase ştie că Plahotniuc trebuie să facă alianţă cu PCRM după alegerile din Noiembrie şi asta-l tulbură rău la credibilitatea lui prefăcută. Se va descurca el cumva. O să vedeţi cum o s-o întoarcă din condei!

Revenind la Usatîi

şi la banii pe care ar aprobare să-i cheltuiască pentru alegeri, constatăm că acesta poate fi un concurent relativ periculos tocmai pentru proprietatea politică a lui Vlad Plahoitniuc – PD. Bineînţeles că şi Usatîi şi-a ales drept cai de bătaie electorală în PLDM şi Vlad Filat. Oricît ar părea de bizar, iar asta pentru că Usatîi îl bubuie pe Filat cot la cot cu armata politico-mediatică a lui Plahotniuc şi Ghimpu, acesta nu va concura electoral în dezavantajul PLDM, ci al PD. Veţi vedea! O să vadă şi Osipov, şeful de campanie al PD, care l-a ruinat politic pe Urecheanu. Dacă Usatîi trece pragul electoral, Plahoitniuc poate spune „adio Parlament” şi „bună ziua puşcărie”! Poate spune acelaşi lucru şi în cazul în care, în „semn de recunoştinţă”, actuala coaliţie de guvernare îl va invita la Putere pe Vladimir Voronin tot cu aceeaşi majoritate din 2001.

Totuşi, bre, instituţiilor abilitate, Usatîi face în mod legal toate scamatoriile politice pe care le face? Chiar vă este frică să acţionaţi în litera şi spiritul legii în condiţiile în care se vede clar că şi Usatîi este unul din agenţii operativi implicaţi în  operaţiunea „Distrugeţi Moldova”, care continuă? Cine ştie?, poate că, de teama unei ameninţări electorale directe, Plahotniuc va da ordin propriei Procuraturi ca să facă lumină în acest caz! Sau „Argusului”, serviciul său de informaţii, de altfel, plătit mai bine decît bălanii lui Bălan!