OPERA DE ARTA A LUI BANKSY, CARE S-A „AUTODISTRUS”, A FOST CUMPARATA DE O COLECTIONARA DIN EUROPA

Casa de licitaţii Sotheby's a confirmat vînzarea lucrării "Girl with Balloon" a artistului britanic Banksy, care s-a autodistrus parţial în urmă cu o săptămînă chiar după ce a fost adjudecată pentru mai mult de un milion de euro, scrie Le Figaro.

Cumpărătoarea operei „a confirmat decizia de a achiziţiona opera care a fost creată în acea seară”, a anunţat Sotheby's într-un comunicat, precizînd că preţul pentru care a fost atribuită, 1,042 de milioane de lire sterline (1,185 de milioane de euro), este menţinut.

„Sîntem încîntaţi să anunţăm că cel care a cîştigat licitaţia pentru „Girl with Balloon” a lui Banksy vinerea trecută la Londra a confirmat decizia de a achiziţiona noua operă care a fost creată în timpul vînzării”, a scris casa pe contul de Twitter.

Această „colecţionară europeană” a explicat într-un comunicat că „la început a fost şocată”.

„Dar gradual am realizat că deţineam propria lucrare de istorie a artei”, a adăugat ea.

În timpul vînzării, pictura a fost parţial decupată în fîşii subţiri de un mecanism aflat în ramă, la cîteva momente după ce a fost vîndută.

Pînza este o reproducere a unei picturi în vopsea acrilică şi aerosol a uneia dintre cele mai celebre imagini ale lui Banksy, "Girl with Balloon", care înfăţişează o fetiţă care lansează în aer un balon roşu în formă de inimă.

Artistul britanic s-a arătat mulţumit şi a publicat o fotografie a momentului. Dar în noaptea următoare, el a publicat pe contul de Instagram un video explicativ.

„De cîţiva ani am construit în secret un tocător de hîrtie într-un tablou”, a scris el în introducerea filmului, care arată imagini în care o persoană integrează lame de tăiat hîrtie într-un cadru de lemn, pe fond sonor care duce cu gîndul la un atelier. Un bărbat filmat de la spate, care poartă o glugă, acoperă partea din spate a tabloului pentru a ascunde dispozitivul. Video-ul sugerează evident că este vorba de Banksy, a cărei identitate rămîne încă necunoscută publicului.

„În cazul în care tabloul ar putea fi în cele din urmă licitat...”, se poate citi.

„Banksy nu a distrus o operă în timpul unei licitaţii, el a creat una”, a subliniat responsabilul casei de licitaţii, Alex Branczik. El a precizat că opera a fost redenumită „Love is in the Bin” (Dragostea este în coşul de gunoi) după acest eveniment.

Noua lucrare va fi expusă pentru public în sediile Sotheby's de la Londra, pe 13 şi 14 octombrie.

Originar din Bristol, Banksy - despre care se spune că ar fi Robert Del Naja, membru al grupului Massive Attack - a devenit cunoscut pentru graffiti-urile amplasate în diverse oraşe ale lumii.