ONU: "ALEGERILE" CONVOCATE DE SEPARATIŞTII PRORUŞI ÎN ESTUL UCRAINEI, "O GRAVĂ ÎNCĂLCARE" A ACORDURILOR DE LA MINSK

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, consideră că "alegerile" convocate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei şi care ar urma să aibă loc la 2 noiembrie constituie "o gravă încălcare" a acordurilor de la Minsk semnate în septembrie de părţile implicate în conflict.

"Aceste alegeri constituie o gravă încălcare a Protocolului şi Memorandumului de la Minsk care trebuie respectate integral şi puse în aplicare urgent. Ele contravin de asemenea Constituţiei şi legislaţiei ucrainene", a declarat Ban Ki-moon, potrivit purtătorului său de cuvînt Stephane Dujarric, citat de RIA Novosti.

Conform aceluiaşi purtător de cuvînt, Ban Ki-moon ''face apel la întreaga lume să sprijine acordurile de la Minsk şi să coopereze la reglementarea paşnică a conflictului'' din estul Ucrainei, confirmînd în acelaşi timp "importanţa fundamentală a restabilirii stabilităţii şi protejării suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a acestei ţări.

Republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul separatist al Ucrainei au boicotat scrutinul legislativ desfăşurat duminica trecută în Ucraina şi care a fost cîştigat de forţele proeuropene, anunţînd că vor organiza propriile alegeri la 2 noiembrie.

Rusia a anunţat deja că va recunoaşte rezultatele acestor alegeri, un anunţ ce a generat critici din partea Kievului şi a Occidentului, care au atras atenţia că sprijinul acordat de Moscova pentru scrutinul pe care l-au convocat separatiştii "subminează procesul" de pace menit să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

Sursa: Agerpres