ONOAREA NATIONALA, GREU DE RECUPERAT

Ignoranţa şi coruperea alegătorilor – Raiul mafioţilor politici

Cei mai mulţi dintre moldovenii cărora le pasă de destinul ţării lor îşi pun întrebări, protestează, nu înţeleg şi tot aşteaptă să vadă dacă va exista sau nu o coaliţie de guvernare ori vor fi provocate alegeri anticipate. Aceiaşi moldoveni, însă, nu înţeleg gravitatea unei realităţi politice bine ascunse, iar asta pentru că unii politicieni îi manipulează grosolan, îi alimentează cu speranţe deşarte şi îi orbesc cu pomeni electorale bugetare care, în viitor, îi vor sărăci şi mai tare.

Niciodată, începînd cu 1991, Republica Moldova nu a fost atît de compromisă cum a fost în ultimii zece ani, dar mai cu seamă după 2013 şi, mai apoi, de cînd PDM s-a transformat în partid unic de guvernare. Asta se întîmplă în ciuda existenţei Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE şi a liberei circulaţii a moldovenilor în spaţiul comunitar. Existenţa acestor Acorduri şi facilităţi nu este nici pe departe meritul guvernanţilor, ci o concesie făcută moldovenilor de către UE cu speranţele că guvernanţii de la Chişinău vor începe să dea dovadă de onoare, cinste, patriotism şi devotament faţă de cetăţeni.

În plan extern, ţara a fost dezonorată sfidător de către nişte guvernanţi lipsiţi de scrupule, diplomaţie elementară şi respect faţă de bunăvoinţa manifestată de către partenerii internaţionali de dezvoltare. În plan intern, guvernanţii i-au sărăcit pe moldoveni în timp ce ei furau la vedere, i-au minţit, i-au corupt şi i-au abrutizat pînă într-acolo încît le-au dat peste cap şi cele mai elementare instincte de apreciere a adevăratelor valori. Astfel hoţia şi cerşetoria au devenit virtuţi, iar munca cinstită şi adevărul rostit sînt percepute drept trăsături caracteristice „rataţilor şi proştilor”.

În toate aceste condiţii, moldoveanul a ajuns să fie incapabil să înţeleagă/simtă că, în realitate, este insultat şi batjocorit în ultimul hal atunci cînd, în spaţiul public, premierul Pavel Filip şi Andrian Candu se laudă cu „măreţe realizări”, creşteri salariale şi de pensii, ajutoare sociale şi alte proiecte doar în aparenţă destinate moldovenilor. Iar toate acestea se derulează doar pentru ca ei să fure din ele. La fel de insultat, batjocorit şi dezonorat ar trebui să se simtă moldoveanul atunci cînd este abrutizat efectiv prin „mărinimia” lui Ilan Şor.

În aceste condiţii, moldoveanul este incapabil să înţeleagă că întregul comportament al acestor politicieni este un circ penibil de mafioţi destinat „credibil” doar pe interiorul ţării. În afara ţării, însă, absolut toate cercurile diplomatice, Guvernele şi instituţiile internaţionale văd şi înţeleg cu precizie toate adevărurile criminale ale guvernanţilor de la Chişinău pe care moldovenii nu le pot pricepe. Acestea sînt şi motivele pentru care au fost sistate absolut toate ajutoarele externe majore pentru Republica Moldova.

Nici o instituţie internaţională ori ţară nu mai are încredere să trimită ajutoare ori împrumuturi privilegiate unui Guvern care fură din ele, aşa cum a tot făcut-o. Oricît s-ar lăuda Filip în faţa moldovenilor cu realizări/performanţe inexistente ale guvernării, nimeni din exterior nu va mai dori să ajute Republica Moldova atîta vreme cît într-o viitoare alianţă de guvernare vor fi incluşi actualii guvernanţi din următoarele doar cîteva motive:

- PDM, avînd puterea absolută, nu a dorit absolut deloc investigarea reală a furtului miliardului, recuperarea rapidă a lui şi pedepsirea vinovaţilor. La fel şi în cazul înstrăinării suspecte a aeroportului. De ce? Răspunsul vi-l puteţi da şi singuri, iar cei din exterior îl cunosc de mult!

- Nerezolvarea corectă a cazului privind crima de la vînătoarea ilegală din Pădurea Domnească, precum şi a atacurilor de tip rider asupra sistemelor bancar şi de asigurări.

- Artificializarea, prin cumpărare ori şantaj, a unei majorităţi parlamentare a PDM care a dus la uzurparea puterii de Stat, dar şi subordonarea, prin şantaj, a majorităţii Primăriilor şi Consiliilor Raionale.

- Anularea alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului.

- Nepublicarea Raportului Kroll 2, dar şi tergiversarea procesului penal intentat lui Ilan Şor în scopul propulsării sale în Parlament, chiar dacă acesta ocupă un rol central de executant în Raportul Kroll 1 privind furtul miliardului. De ce se tem guvernanţii să publice Raportul Kroll 2 şi l-au secretizat? Sau poate cumva PDM se simte dator să-l protejeze pe Şor, iar prin ricoşeu şi pe Filat? Surse credibile spun că artizanii furtului miliardului ar fi fost Filat, Şor şi Platon, fără implicarea lui Plahotniuc.

- Refuzul Guvernului de a se conforma tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneţia, UE şi Parlamentului european.

- Blocarea ostentativă a reformei Justiţiei şi subordonarea totală de către PDM a instituţiilor Statului.

- În timp ce Guvernul se laudă în faţa moldovenilor cu realizări benefice lor şi „compatibile” cu normele europene, la fel ca şi anul trecut, guvernarea, consecventă cu ea însăşi în deteriorarea imaginii ţării, a făcut ca Republica Moldova să ocupe locul 83 din 126 de țări în clasamentul „Indicele Supremației Legii 2019”, realizat de experţii organizaţiei internaţionale „World Justice”. La capitolul „corupţie”, Moldova a obţinut cel mai mic scor, situîndu-se pe locul 109, între Ucraina şi Liberia. La capitolul „limitarea atribuțiilor instituțiilor guvernamentale”, Moldova a ocupat locul 99, între Afganistan și Kazahstan. În ceea ce privește „drepturile fundamentale”, Moldova se află pe locul 71, între Sri Lanka și Mali. Deocamdată ne oprim aici pentru că lista eşecurilor acestei guvernări este interminabilă!

Revăzînd şi înţelegînd tabloul arătat mai sus, înţelege oricine de ce este extrem de riscantă o alianţă de guvernare cu PDM. Asta pentru că guvernarea acestui partid unic a dus ţara la dezastru, a dezonorat-o în faţa întregii lumi şi, în consecinţă, este imposibilă redobîndirea onoarei naţionale prin aducerea într-o alianţă de guvernare tocmai a autorilor dezastrului.

În urma alegerilor din 24 Februarie, după cum bine se ştie, în Parlament, ca fracţiuni parlamentare, au intrat PSRM, PDM, PPDA, PAS şi Partidul Şor. Singurele partide care nu au participat la dezastrul guvernării PDM sînt PSRM, PPDA şi PAS (la PAS ne referim ca partid nou înfiinţat, eludînd participarea Maiei Sandu la guvernările AIE). Pretenţiile Maiei Sandu de a conduce o viitoare guvernare şi preşedinţia Parlamentului sînt nu doar absurde, ci sfidătoare şi lipsite de orice urmă de bun simţ politic. Să nu uităm că Sandu a făcut parte din guvernarea care a acoperit urmele furtului miliardului. Nu zicem că a fost beneficiara furtului, dar de ştiut a ştiut şi a tăcut, iar asta este complicitate clară prin omisiune premeditată.

Partidul Şor nici nu intră în discuţie pentru că este o formaţiune politică artificială şi complice a PDM.

În aceste circumstanţe, rămîne să vedem dacă va triumfa raţiunea, interesul naţional mai presus decît orgoliile personale, acceptarea realităţii limitelor de reprezentare în Parlament, iar asta în raport cu pretenţiile de a fi factor politic decisiv de guvernare şi altele despre care am tot vorbit.

Mihai CONŢIU

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 00:59
07.04.24 - 00:09