OMS sfatuieste Guvernele sa incurajeze populatiile sa poarte masti

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat, Vineri, noi directive cu privire la purtarea măştilor şi o recomandă în caz de transmitere generalizată a noului coronavirus şi unde este greu de menţinut distanţa fizică, scrie AFP, potrivit news.ro.

„Ţinînd cont de evoluţia datelor, OMS sfătuieşte Guvernele să încurajeze populaţiile să poarte măşti cînd transmisia bolii este generalizată şi distanţa fizică dificilă, de exemplu în transportul public, în magazine sau în alte medii închise sau foarte frecventate”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cursul unei conferinţe de presă online.

„În al doilea rînd, în zonele cu transmitere comunitară, recomandăm ca persoanele cu vîrste de 60 de ani sau mai mult sau cele care suferă de afecţiuni medicale preexistente să poarte masca medicală în situaţiile în care distanţa fizică nu este posibilă”, a spus el.

De altfel, în zonele unde transmiterea este generalizată, OMS recomandă ca toate persoanele care lucrează în sectoare clinice ale unităţilor de sănătate să poarte mască chirurgicală, întrucît pînă acum era recomandată doar celor care se ocupau direct de pacienţi afectaţi de Covid-19.

„Asta înseamnă, de exemplu, că atunci cînd un medic face de gardă într-o unitate de cardiologie sau de îngrijiri paliative, unde nu sunt pacienţi de Covid-19 confirmaţi, el trebuie să poarte totuşi o mască”, a explicat directorul general al OMS.

El a subliniat că aceste noi directive au fost elaborate după examinarea datelor disponibile şi consultărilor cu numeroşi experţi şi grupuri ale societăţii civile. Ghebreyesus a subliniat că măştile în sine nu protejează contra virusului care se află la originea pandemiei de Covid-19. Primele cazuri au fost semnalate în Decembrie, în China.