OMS este ingrijorata dupa ce autoritatile din Cehia reduc anchetele de depistare a celor care au intrat in contact cu cei infectati

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat, Marţi, îngrijorarea cu privire la situaţia pandemiei de COVID-19 în Republica Cehă şi reducerea planificată de către Guvern a urmăririi contactelor persoanelor infectate cu noul coronavirus, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Nu există alternative la testare, urmărire şi izolare pentru a învinge COVID-19, nici aici şi nici altundeva”, a declarat biroul OMS din Cehia într-un comunicat publicat pe Facebook.

Organizaţia ONU pentru sănătate a răspuns astfel la declaraţiile premierului Andrej Babis care a sugerat monitorizarea lanţurilor de infectare cu COVID-19 doar în cazurile cu simptome severe.

O decizie cu privire la această nouă politică ar putea surveni pînă la sfîrşitul acestei săptămîni.

Oficialii cehi s-au plîns de lipsa de personal, în condiţiile în care autorităţile au încercat să urmărească lanţurile de infectare şi în cazurile asimptomatice, a declarat Zdenka Jagrova, director al autorităţilor sanitare din Praga, pentru cotidianul Pravo.

Ea a afirmat că acest lucru pune Republica Cehă într-o lumină proastă, în condiţiile în care ţările vecine nu au urmărit lanţurile de infectare la fel de conştiincios, ceea ce înseamnă că datele nu sunt comparabile.

Cazurile de infectare cu COVID-19 în Cehia au atins niveluri record zilele trecute. Luni, au fost înregistrate 563 de cazuri noi, numărul total al infectărilor în ţară ajungînd la 8.424, potrivit Ministerului Sănătăţii. Pînă în prezent au fost înregistrate 437 de decese asociate noului coronavirus.