OLIMPIADA REPUBLICANA LA FIZICA IA START

Circa 180 de elevi din clasele IX-XII din toate raioanele, oraşele şi municipiile republicii se vor întruni în perioada 6-9 martie în cadrul Olimpiadei Republicane la Fizică, precedată de competiţiile de nivel local la acest obiect. Interesul faţă de fizică este în creştere, dat fiind că învingătorii la Olimpiada republicană, ca şi la alte discipline academice, se bucură de avantaje la bacalaureat şi de premii, la care vom mai reveni.

După cum a relatat pentru mass-media academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului olimpic şi preşedintele Societăţii Fizicienilor din Republica Moldova, evenimentul se desfăşoară sub egida Ministerului Educaţiei şi Societăţii Fizicienilor din Republica Moldova. Scopul organizării acestei competiţii de nivel naţional la fizică este de a suscita interesul faţă de acest obiect extrem de interesant, dar şi dificil, neglijat în ultimii ani în planurile de perspectivă ale absolvenţilor gimnaziilor şi liceelor. Ne aflăm în situaţia cînd în şcoli nu ajung profesori de fizică, ba chiar şi la catedrele instituţiilor de învăţămînt superior, de asemenea, în cercetare, iar la admitere în universităţi la disciplina respectivă nu se completează locurile plătite de la buget. Un alt obiectiv al concursului ţine de formarea lotului olimpic de fizică, care va participa la concursurile regionale şi internaţionale. În context, vom preciza că lotul de tineri fizicieni din ţară participă la olimpiadele internaţionale de fizică din anul 1994. Graţie realizărilor pe parcursul acestei perioade – 56 de premii: 1 medalie de aur, 8 de argint, 25 de bronz, 22 menţiuni de onoare – R. Moldova a primit oferta de organiza Olimpiada Internaţională la Fizică din anul 2017 la Chişinău. Rămînem în aşteptare ca Guvernul R. Moldova şi Ministerul Educaţiei să dea undă verde acestei oferte extraordinare în promovarea imaginii ţării şi a ştiinţei în învăţămîntul liceal.

Deschiderea solemnă a Olimpiadei Republicane la Fizică va avea loc în data de 6 martie, începînd cu ora 16.00, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice Centrale ”A. Lupan” a AŞM (str. Academiei 5/1). Evenimentul este însoţit de o expoziţie de robotică şi automatică, organizată cu concursul studenţilor de la UTM, precum şi de standuri cu reviste de popularizare a ştiinţei.

Conform programului de lucru, turul teoretic se va desfăşura la 7 martie curent în incinta Liceului Teoretic „Gaudeamus”. De asemenea, tot aici, va avea loc, pe 8 martie, turul experimental. Potrivit surselor de la Ministerul Educaţiei, pentru al doilea an consecutiv, partea teoretică a olimpiadelor republicane va avea loc în săli dotate cu camere video. Această cerinţă a fost introdusă pentru a majora gradul de responsabilitate a participanţilor, dar şi în legătură cu faptul că elevii claselor a XII-a, deţinători ai diplomelor de gradul I, II şi III la olimpiadele republicane la disciplinele şcolare, organizate de către Ministerul Educaţiei, sînt eliberaţi cu nota „10” (zece) din oficiu de la proba de bacalaureat la disciplina respectivă.

Închiderea Olimpiadei şi premierea laureaţilor este planificată pentru 9 martie curent. Elevii învingători şi profesorii acestora vor beneficia de premii băneşti din partea Ministerului Educaţiei şi a unor sponsori fideli acestei competiţii naţionale. În aceeaşi zi, va avea loc şi proba de baraj pentru selectarea lotului olimpic.

Cea mai veche olimpiadă republicană este cea de matematică, în anul curent urmînd să aibă loc cea de-a 59-a ediţie, fiind urmată de cea la disciplina chimie – care a ajuns deja la ediţia a 52-a, şi de olimpiadele de fizică şi biologie (ambele la a 51-a ediţie).

Tatiana ROTARU