OLIGARHUL SINISTRU ACUZA PLATFORMA DA DE OLIGARHIZARE

Cancerul penal Plahotniuc pozează în expert politic

Autor: Mihai CONŢIU

Miercuri, 16 Septembrie, Valoghea Plahotniuc, cel care a adus ţara în situaţia dezastruoasă actuală care a provocat valurile de proteste, „a oferit” un interviu kilometric portalului electronic de ştiri Tribuna.md. Să pună el, stăpînul feudei, accentul final. Se simte de la o poştă că nu este un interviu spontan, faţă în faţă cu reporterul, ci unul „la distanţă”, adică reporterul i-a transmis întrebările prin poşta electronică, iar armata lui de consilieri, împreună cu el, i-au formulat „inginereşte” răspunsurile şi le-au expediat redacţiei.

Nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase, pare să spună Plahotniuc, acest individ care a capturat statul în stil mafiot şi a determinat oamenii disperaţi să iasă în stradă. Singurele întrebări care i se pot pune acestui ins tenebros trebuie să vină, mai întîi, din gura procurorilor anchetatori, iar mai apoi din cea a jurnaliştilor, iar cîteva din acestea sînt:

1.    Cît de adînc a fost implicat în atacurile de tip rider asupra sistemelor bancar şi de asigurări din anul 2011?
2.    De ce a ordonat muşamalizarea crimei din Pădurea Domnească?
3.    Cîţi ani de puşcărie urmează să i se dea pentru subminarea interesului naţional şi a economiei naţionale prin subordonarea personală a Procuraturii, CNA, CNI, Justiţia, Consiliul Coordonator al audiovizualului, televiziunea naţională?
4.    Cît de adînc implicat este în furtul miliardului de Euro, în complicitate cu Iurie Leancă, Dorin Drăguţanu şi Ilan Shor?
5.    De cîte miliarde a păgubit statul prin privatizarea unor domenii publice, hoteluri etc.?
6.    De ce a dispus muşamalizarea dosarului penal intentat lui Mihai Ghimpu pentru însuşirea frauduloasă a circa 500 milioane de lei?
7.    Care este latura penală a faptului că a cumpărat efectiv deputaţi de la alte partide şi, prin şantaj sau mituire, a scindat partidele parlamentare şi le mai scindează şi în prezent?
8.    Ce pedeapsă penală i se cuvine pentru că ordonă Procuraturii şi CNA să instrumenteze selectiv dosare penale împotriva rivalilor lui politici?
9.    Pe ce căi ilicite şi-a însuşit fabuloasa avere pe care o deţine?
10.  Cîţi ani de puşcărie i se cuvin pentru deţinerea ilegală a majorităţii posturilor de televiziune şi radio cu acoperire naţională?

Ne oprim aici, pentru că şirul întrebărilor acuzatoare care ar trebui să i se pună acestui individ deosebit de periculos pentru ţară ar acoperii vrafuri întregi de dosare penale.

În loc să se familiarizeze cu o vestimentaţie vărgată, Plahotniuc o face pe mediatorul şi acuzatorul stăpîn pe situaţie şi ţară

În interviul cu pricină, aidoma unui criminal cu sînge rece care este convins că a comis numai omoruri perfecte, iar anchetatorii nu au nici o probă împotriva lui, oligarhul se comportă ca un adevărat stăpîn al acestei ţări, vrînd să dea impresia că ar fi şi un rafinat observator şi analist politic. Venind vorba despre dorinţa protestatarilor Platformei DA de a provoca alegeri anticipate, cît şi intenţia de a identifica posibilitatea creării, în paralel, a unei formaţiuni politice naţionale, stăpînul mafiot al acestui stat, Plahotniuc-Ulinici, spune:

„..subiectul alegerilor anticipate este unul serios şi nu trebuie abordat ca instrument de şantaj sau ca modalitate prin care o grupare de interese vrea să pună mîna pe putere, iar aici nu mă refer la protestatari sau la toţi reprezentanţii Platformei DA, ci doar la cîţiva indivizi care au încercat, folosind anumite nemulţumiri ale oamenilor, să-şi creeze un partid şi să încerce să răstoarne guvernarea, ca să preia ei puterea.” Ce descoperiri epocale în ştiinţa politică, domnule! Ştie tot acest Plahotniuc!

În fond, oligarhul se teme ca dracu’ de tămîie de protestatari, pentru că permanentizarea protestelor şi transformarea lor într-o adevărată revoluţie socială ar însemna ori linşarea lui în piaţa publică, ori aruncarea lui după gratii pentru tot restul vieţii sale. Nu-i suficient că lacheii lui de comentatori politic şi jurnaliştii din imperiul lui mediatic îi atacă permanent pe protestatari paşnici, lansează dezinformări crase ca să-i compromită şi îi tot denigrează, aşa că a ieşit EL ÎNSUŞI, în persoană, la rampă, ca să-i beştelească şi să le dea lecţii politice şi de civism. Poate se duce să predea lecţii în universităţile americane de prestigiu? El se face că nu pricepe că este cea mai odioasă figură din această ţară, că în pofida averii lui imense şi a puterii nemăsurate pe care o are nu şi-a putut cumpăra şi simpatie populară, dar şi că aceste proteste au izbucnit tocmai din cauză că a capturat efectiv statul în stil mafiot.

În primul rînd, „gruparea de interese” de care vorbeşte nu se limitează doar la „cîţiva indivizi”, căci această grupare cuprinde întreaga ţară nemulţumită de o Putere impotentă şi de faptul că EL ÎNSUŞI controlează întreg statul, întreg Parlamentul, întreaga ţară pe care a secătuit-o. Faptul că Platforma DA are intenţia de a identifica posibilitatea creării unei formaţiuni politice naţionale este cît se poate de firesc, iar asta nu este expresia voinţei „unui grup de indivizi”, ci a întregii naţiuni înrobite de Plahotniuc începînd cu anul 2010. Platforma DA are obligaţia majoră, în faţa întregii naţiuni, să răstoarne guvernarea, să provoace dizolvarea Parlamentului şi demisiile solicitate, ca, mai apoi, să creeze o structură alternativă de gestionare a situaţiei pînă la declanşarea alegerilor anticipate.

EL ÎNSUŞI, ca-n Moldova

Vrînd să-i discrediteze şi EL, PERSONAL, pe cei din Platforma DA, sinistrul oligarh spune: „În opinia mea, cei din Platforma DA au făcut o mare greşeală că au anunţat crearea unui partid politic, întrucît şi-au schimbat singuri sensul protestului, dar asta ne pune şi pe noi în situaţia de a discuta cu ei ca politicieni deja, ca reprezentanţi ai unui grup de iniţiativă pentru crearea unui partid politic, ca viitori concurenţi electorali, lucru destul de diferit de modul în care abordezi discuţia cu societatea civilă. Ei îşi pierd legitimitatea de reprezentanţi ai societăţii civile şi devin iniţiatorii unui proiect politic, intrat în lupta pentru voturi…”

Dar poate că Plahotniuc ar trebui să-şi caute de reforme şi economia naţională, nu de inamicii şi rivalii politici aflaţi deocamdată în stare embrionară?! În sălbăticia lui omul e şi cam tîmpit că se ia după sfaturile băieţilor puhavi care-i ciugulesc din palmă. Prin crearea unui partid, Platforma DA nu-şi schimbă sensul protestului, căci Platforma în sine va continua să existe, numai că, într-adevăr, are nevoie de un partid ale cărui proiecte politice să coincidă cu sensurile şi scopurile protestelor, care nu sînt doar ale Platformei, ci, aşa cum mai sugeram, ale întregii ţări.

Vorbind despre nemulţumirile reale ale populaţiei, care reprezintă şi motivul creării Platformei DA şi a protestelor, cancerul aceste naţiuni, Plahotniuc, spune: „Există nemulţumiri reale în societate în legătura cu modul în care funcţionează unele instituţii publice, inclusiv în legătură cu modul în care s-a putut produce acest jaf la Banca de Economii. Unii au senzaţia că totul se va lamuri printr-o simplă demisie a unui şef de instituţie. E o naivitate, o necunoaştere a modului în care funcţionează instituţiile în Moldova. Noi avem probleme reale de sistem, trebuie să reformăm instituţiile de la temelie, nu să schimbăm un şef cu altul, asta nu e suficient. (…) Eu admit că noi am eşuat în planul ambiţios de reformare, asta nu înseamnă că trebuie să stăm să ne văicărim şi să abandonăm, ci să o luăm de la capăt, să vedem ce nu a mers şi ce e de făcut mai departe.” Ce om, domnule, cîtă voinţă, cîtă dăruire, cîtă abnegaţie şi toate numai pentru ţară, pentru popor! Nimic pentru el personal. Adică Platforma DA este victima „unei necunoaşteri a modului în care funcţionează instituţiile în Moldova”, însă nu este deloc aşa. Dimpotrivă, protestatari au ieşit în stradă tocmai că văd foarte bine modul în care funcţionează instituţiile din ţară sub controlul strict personal al lui Plahotniuc, că au sesizat complicitatea lui cu Leancă, Drguţanu şi Shor în furtul miliardului de Euro şi tot aşa. Plahotniuc este marea problemă a acestei ţări, el este cel care a dirijat conştient eşuarea proceselor de reformare a statului. Nu se văicăreşte din cauza asta şi vrea s-o ia de la capăt. De la capăt cu ce? Cu noi şi noi hoţii şi atacuri de tip rider sub protecţia Procuraturii, CNA şi Justiţiei din subordinea lui personală? Vedeţi cît de cinic este şi cum ne rîde în faţă?

El lasă să se întrevadă că există riscul venirii Stîngii la Putere, dar nu aceasta este esenţa problemei cu care se confruntă această ţară, ci alungarea de la Putere a acestor guvernanţi corupţi şi aruncarea lui Plahotniuc în temniţă.

Un uliu cu falsă legitimaţie de porumbel al păcii

Sfidător şi cu aer de porumbel al păcii, Plahotniuc mai are neobrăzarea să spună: „Vă amintiţi ce campanii de presă au fost, precum că eu voi bloca semnarea Acordul de Asociere, că voi face alianţă cu partidele de Stînga, cam la fiecare scrutin electoral a fost aceeaşi temă. Azi avem semnat Acord de Asociere cu UE, avem vize liberalizate, nu am abandonat calea europeană, (…) spun asta nu pentru a-mi atribui merite, ci ca să arăt cît de ridicole s-au dovedit campaniile de manipulare ale unora care, atenţie, azi sînt şi în spatele protestului.” Dar campania de denigrare şi manipulare a Platformei DA nu este ridicolă?!

Ce nu o să spună niciodată sau poate că o s-o facă în faţa procurorilor, cînd îi va sosi ceasul, este ceea ce o ţară întreagă şi, mai ales, protestatarii ştiu şi anume: el, Plahotniuc, este cel care a stat în spatele cumpărării de deputaţi ca să zădărnicească votarea în Parlament a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE; tot el este cel care a provocat demiterea Guvernului Filat cînd a constatat că acesta era ferm hotărît să urmeze calea integrării europene pînă la capăt; tot la fel, Plahotniuc este oricînd pregătit să facă o alianţă cu întreaga Stîngă pe care o controlează imediat ce ar constata că există „pericolul” unei apropieri prea mari de UE. Doar el îl ţine în frîu pe Renato Usatîi care va veni la Chişinău atunci cînd îi va ordona Plahotniuc.

O ţară eşuată în beneficiul lui personal

„Dacă există un eşec la unele instituţii, este eşecul nostru, al partidelor care au fost la guvernare, inclusiv înainte de 2009, nu a şefilor de instituţii doar. În cazul ăsta, noi toţi trebuie să plecăm întîi. Sistemul învechit pe care îl avem poate înghiţi rapid orice şef şi nu am rezolvat nimic doar cu demiteri”, spun cinicul oligarh. Păi, dacă recunoaşte că eşecul este al partidelor, în fond din cauza lui, de ce nu-şi iau catrafusele şi nu placă de la Putere, aşa cum cer şi protestatarii, aşa cum vrea întreaga ţară? N-o fac, iar asta pentru că în clipa în care ar fi eliberate de sub comanda lui Justiţia, Procuratura şi CNA imediat Plahotniuc, Ghimpu, Leancă Drăguţanu şi alţii ar ajunge în regim de urgenţă după gratii.

Crezîndu-ne proşti cu totul, diavolul tasmanian Plahotniuc mai spune: Trebuie să pornim o reformă generală, nu una selectivă. (…) Şi cred că trebuie încetat cu abordările populiste, unii vorbesc de demiterea şefului BNM în public. (…) La fel, curînd vom avea şi o evaluare din exterior legată de activitatea CNA, de modul în care a investigat inclusiv situaţia de la BEM şi vom putea trage concluzii şi în privinţa acestei instituţii.”

Şi dacă tăcea, tot oligarh periculos şi sinistru rămînea! Auziţi ce spune: „reformă generală, nu selectivă”! Asta în condiţiile în care absolut toate reformele au fost blocate tocmai de el, diavolul tasmanian, spre a-şi păstra controlul deplin al statului, tot el fiind acela care face şi justiţie selectivă, nu reforme. Dacă s-au făcut ceva reforme… selective, ca, de exemplu, la Educaţie, atunci asta a fost cu putinţă pentru că nu el controla acest sistem. Cît despre protecţia complicelui său de la BNM, Dorin Drăguţanu, ce să mai spunem, căci s-a spus tot!?

Oligarhul tasmanian nu este de acord cu demiterea preşedintelui Timofti din motive evidente: este un preşedinte de paie, unul convenabil lui. Din aceleaşi motive susţine şi actualul Guvern. Într-o ţară normală, liberă şi democrată, orice om normal, după ce i-ar citi interviul lui Plahotniuc, ar întreba: dar cine este acest individ şi cu ce drept îşi permite să facă aprecieri, să dea note politice de care trebuie să depindă soarta unei guvernări sau a instituţiei prezidenţiale?

Pentru cele spuse de el, „DA” trebuie să declanşeze un război total împotriva Puterii

În demenţa puterii absolute pe care încă o deţine, acest manipulator şi mafiot de Stat, are tupeul nemăsurat să-i caracterizeze astfel pe protestatari Platformei DA:

„Sînt nişte indivizi care vorbesc despre oligarhi, corupţie, hoţii, dar ei au în spate bani murdari, oligarhi şi oameni care şi-au făcut banii tocmai prin hoţii şi corupţie, inclusiv furturi din BEM. Sînt nişte speculanţi, care folosesc în mod cinic problemele din ţara noastră. (…) Vreau însă să fie foarte clar, cei la care m-am referit mai sus că folosesc necazurile oamenilor sînt un grup minor de persoane, iar calificările mele se referă strict la acest grup de interese, nu la oamenii care îşi exprimă prin protest nemulţumiri reale.”

Şi pentru această afirmaţie neruşinată, protestatari, Platforma DA ar trebui să se mobilizeze la nivel naţional şi să declanşeze un război total împotriva oligarhului şi a Puterii. Tocmai el, oligarhul şi riderul naţional şef vorbeşte despre alţi oligarhi nedovediţi, care ar sta în spatele protestelor, ştiind prea bine că în spatele protestelor stă întreaga populaţie a ţării! Tocmai el s-a găsit să-i împroaşte cu dezinformări şi insulte pe protestatarii disperaţi, spunînd că sînt manipulaţi! Da, sînt manipulaţi, dar de foame, nevoi şi de lipsă de perspectivă din cauza acestui stat mafiot!

„Noi încă nu am găsit o modalitate de reformare a clasei politice”, spune oligarhul. Păi dacă nici după şase ani de guvernare nu s-a reuşit asta, de ce nu pleacă benevol de la Putere? Prin însăşi această afirmaţie, Plahotniuc recunoaşte legitimitatea protestelor Platformei DA.

Concluzia finală: Platforma DA trebuie să meargă pînă la capăt şi să declare un război total guvernanţilor! Nu mai este loc şi timp de concesii!