OLEKSANDR TURCINOV, PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI, PREŞEDINTE INTERIMAR AL UCRAINEI

Partidul Regiunilor:Ianukovici este responsabil de evenimentele tragice"

Preşedintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov a preluat funcţia de preşedinte interimar al ţării, după ce Viktor Ianukovici a fost destituit, Sîmbătă, în conformitate cu Rezoluţia adoptată Duminică de către deputaţi. Preşedintele Parlamentului le-a acordat deputaţilor un termen ca pînă Marţi să formeze o nouă majoritate şi un Guvern de unitate naţională.

UPDATE 14:10 – „Ianukovici este responsabil de evenimentele tragice" din Ucraina, afirmă partidul său

Fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost criticat în termeni extrem de duri, Duminică, de către partidul său, care l-a declarat "responsabil de evenimentele tragice" din Ucraina şi care i-a condamnat "trădarea", într-un comunicat, relatează AFP.

"Ucraina a fost trădată, ucrainenii ridicaţi unii împotriva altora", a declarat Partidul Regiunilor, acuzînd "responsabilitatea lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi".

Victor Ianukovici a fost destituit, Sîmbătă, de către Parlament, iar pînă în clipa de faţă nu se ştie încă unde se află.

Conform Constituţiei Ucrainei, preşedintele Parlamentului îşi asumă funcţia interimară de şef de stat în cazul vacanţei postului. Alegeri prezidenţiale anticipate au fost stabilite pe 25 Mai.

Deputaţii ucraineni au termen pînă Marţi să formeze o nouă majoritate şi un guvern

Preşedintele Parlamentului le-a acordat deputaţilor un termen ca pînă Marţi să formeze o nouă majoritate şi un Guvern de unitate naţională, într-o şedinţă în Legislativ, care l-a destituit, Sîmbătă, pe Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte al ţării, relatează AFP.

"Cer deputaţilor să lanseze imediat procesul de constituire a unei noi majorităţi parlamentare şi de formare a unui Guvern de unitate naţională. Acest lucru este necesar să aibă loc pînă Marţi", a declarat preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov.

Deputaţii au adoptat, de asemenea, o rezoluţie privind destituirea lui Leonid Kojara din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi restituirea către stat a luxoasei reşedinţe a lui Ianukovici.

Rezoluţia cu privire la "restituirea către stat" a reşedinţei Mejighiria a fost adoptată cu 324 de voturi. Această reşedinţă de la periferia Kievului, a cărei privatizare ilegală a fost denunţată în ultimii ani de către presă şi opoziţie, a devenit simbolul corupţiei regimului. Mii de ucraineni au putut să o viziteze, Sîmbătă, după ce membrii serviciului de securitate ai fostului preşedinte au dezertat, abandonînd-o.

Iulia Timoşenko, posibil premier?

Partidul Batkivşcina al opozantei Iulia Timoşenko ia în calcul o posibilă candidatură a acesteia la funcţia de prim-ministru al Guvernului Ucrainei, în vederea unui eventual vot în Parlament, Duminică, a anunţat un parlamentar din cadrul formaţiunii, relatează Itar-Tass, în pagina electronică. Deputatul Nikolai Tomenko a declarat pentru agenţia rusă că partidul analizează candidaturile fostului premier Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare, Sîmbătă, după ce a fost condamnată. în 2011, pentru abuz de putere, Arseni Iaţeniuk şi Piotr Poroşenko pentru preluarea şefiei Executivului.

"Luăm în considerare aceste candidaturi pentru funcţia de premier", a declarat el pentru Itar-Tass, adăugînd că Parlamentul ar putea vota un nou premier ucrainean încă de Duminică.