OLANDA VA PUBLICA RAPORTUL FINAL ASUPRA PRABUSIRII ZBORULUI MH17 IN LUNA OCTOMBRIE

Raportul final în cazul prăbușirii avionului Boeing aparținând Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17, în luna iulie anul trecut în estul Ucrainei va fi publicat pe 13 octombrie, a anunțat joi Biroul olandez pentru securitate (OVV), însărcinat cu ancheta.

Familiile vor fi informate cu privire la concluziile raportului înainte de publicarea sa oficială, a precizat OVV, care anchetează în legătură cu cauzele accidentului, nu și asupra identității persoanelor responsabile.

Un raport preliminar al OVV a arătat în luna septembrie că avionul a fost doborât «de un număr mare de proiectile», ceea ce a ridicat suspiciuni că aeronava ar fi fost doborâtă cu o rachetă sol-aer.

Ancheta penală, coordonată de parchetul olandez, este realizată de experți olandezi, belgieni, ucraineni, australieni și malaezieni. Aceștia din urmă au anunțat la începutul lunii august că au identificat elemente care aparțin "probabil" unei rachete de tip BUK.

Avionul Boeing 777, aparținând companiei Malaysia Airlines, care plecase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit în estul Ucrainei la 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de rebelii proruși. Kievul și Occidentul susțin că aeronava a fost doborâtă de rebeli cu o rachetă sol-aer BUK, adusă de pe teritoriul Federației Ruse. Moscova neagă orice implicare, atribuind Ucrainei întreaga responsabilitate pentru această tragedie.

Sursa: Agerpres