OLANDA SUSŢINE ACORDAREA REGIMULUI LIBERALIZAT DE VIZE PENTRU MOLDOVENI

Moldovenii au o susţinere enormă din partea autorităţilor olandeze. Ţara se pronunţă pentru scoaterea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi este dispusă să ofere ajutor în mai multe domenii. Despre aceasta a comunicat premierul Iurie Leancă în cadrul întrevederii cu moldovenii stabiliţi în Olanda.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, evenimentul s-a desfăşurat în sediul proaspăt inaugurat al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Ţărilor de Jos, unde mai bine de 50 de reprezentanţi ai comunităţii moldovenilor au venit să discute cu premierul aflat într-o vizită în Olanda.

Iurie Leancă a vorbit şi despre iniţierea negocierilor cu operatorul aerian KLM în vederea relansării cursei Chişinău – Amsterdam, fapt salutat de reprezentanţii comunităţii. Premierul i-a îndemnat pe moldoveni să revină în ţară şi le-a vorbit despre proiectele care vin în ajutorul migranţilor moldoveni întorşi acasă pentru a-şi crea afaceri.

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, a subliniat că următorul obiectiv al ministerului pe care îl conduce este negocierea unui acord de protecţie socială cu Olanda. „Sunt sigură că vom obţine aviz pozitiv în acest sens”, a declarat oficialul.

Reprezentanţii comunităţii moldovenilor s-au interesat, în special, de reforma educaţiei din Republica Moldova. Potrivit datelor ambasadei, majoritatea reprezentanţilor comunităţii moldovenilor din Olanda sunt studenţi la Universităţile din Rotterdam, Haga, Amsterdam şi Groningen. O mare parte activează în domeniul financiar, fiind angajaţi ai unor companii mari.

Printre cei 129 de moldoveni stabiliţi în Olanda se numără şi Viorel Roşcovan, desemnat Profesorul anului 2013 la Universitatea Erasmus din Rotterdam.

Sursa: IPN