OFITERII SIS, LA HOTARUL MOLDO-ROMAN: AU FOST RETINUTI MAI MULTI TRAFICANTI

Operațiunea SIS și a Poliției de Frontieră a avut loc în sectorul verde al frontierei de stat. A fost reținut și un ex-angajat al Poliției de Frontieră.

Ofițerii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și ai Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate au reușit să destructureze o rețea de migrație ilegală, ce acționa pe relația Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Potrivit oamenilor legii, gruparea era condusă de doi cetățeni moldoveni, dintre care un fost polițist de frontieră. Aceștia selectau cetățeni din state cu risc sporit de terorism, le perfectau acte de identitate false și îi ajutau să ajungă în România. Pentru serviciile oferite, traficanții primeau de la fiecare cetățean străin cîte 2000 de euro. Potrivit MAI, banii erau achitați pe teritoriul României.

În urma unor acțiuni simultane desfășurate de către ofițerii IGPF și SIS pe sectorul verde al frontierei de stat, și anume în proximitatea localităților de frontieră Frăsinești, raionul Ungheni, și Costești, raionul Rîșcani, au fost reținuți atît organizatorii rețelei, cît și documentați mai mulți cetățeni străini care intenționau să atreacă fraudulos în Uniunea Europeană.

Cetățenii străini, cu vîrste cuprinse între 20 și 35 ani, originari din Bangladesh și Uzbekistan, s-au dovedit a fi solicitanți de azil pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia au fost cazați la Centrul de plasament temporar al Biroului pentru Migrație și Azil.

Cetățenii moldoveni, organizatorii filierei de migraţie ilegală, au fost reţinuți pentru 72 ore.

Sursa: sputnik.md