OFICIUL MEDICILOR DE FAMILIE DIN MOLOVATA NOUA A FOST RECONSTRUIT DIN FONDURI EUROPENE

Circa 4 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului au acces la servicii medicale de calitate odată cu modernizarea Oficiului Medicilor de Familie din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Oficiul a fost inaugurat astăzi după o reconstrucţie efectuată din fonduri europene în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Oficiul Medicilor de Familie deserveşte populaţia din 5 localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi se află în fostul sediu al primăriei, construit cu 61 de ani în urmă. „Pînă acum serviciile medicale erau prestate în condiţii precare. Vaccinarea populaţiei din regiune, consultarea femeilor însărcinate, a nou-născuţilor, persoanelor în etate şi chiar a persoanelor afectate de tuberculoză sau alte boli contagioase avea loc într-un singur birou. Oficiul se afla într-o stare deplorabilă, iar cu forțele proprii n-am fi reușit niciodată să-l reconstruim”, a spus Valeriu Sandul, primarul de Molovata Nouă.

Uniunea Europeană, în cadrul Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, a acordat peste 110 mii euro pentru reconstrucţia instituţiei. Din aceşti bani a fost înlocuit acoperişul, a fost renovat interiorul şi exteriorul instituţiei, au fost reabilitate instalaţiile termice şi electrice, sistemul de ventilare, reţelele interne şi externe de alimentare cu apă şi canalizare, au fost schimbate uşile şi ferestrele, s-a efectuat termoizolarea faţadei şi amenajarea teritoriului. Lucrările de reconstrucţie au durat aproximativ 6 luni. De asemenea, cu asistenţa financiară a administraţiei raionului Dubăsari, Oficiul Medicilor de Familie a fost dotat cu echipamentul necesar.

Prin finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a acestui edificiu, ca şi a altor proiecte de promovare a încrederii la Nistru, Uniunea Europeană contribuie la apropierea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în vederea soluţionării problemelor lor comune şi îmbunătățirea nivelului de trai. Asistența Uniunii Europene pentru raionul Dubăsari nu se opreşte aici. Numai pe parcursul ultimilor doi ani, raionul Dubăsari a beneficiat din partea Programului UE-PNUD de peste 1,2 milioane Euro pentru realizarea a 12 proiecte de infrastructură socială.

Acum un an, Molovata Nouă a beneficiat de asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” şi pentru reconstrucţia grădiniţei din localitate. Datorită asistenţei în valoare de 94 mii euro au fost îmbunătăţite condiţiile de educaţie, a fost mărită capacitatea grădiniţei cu 20 de locuri şi au fost create 6 locuri noi de muncă.

Aceste doua exemple fac parte din cele 41 de proiecte de infrastructură socială, care sînt realizate cu asistenţa financiară a Uniunii Europene în cadrul Programului UE-PNUD de promovare a încrederii, care contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții a peste 120 mii de oameni de pe cele două maluri ale Nistrului. 

Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,6 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,5 milioane Euro) și PNUD (1,1 milioane Euro). Pe lîngă proiectele de renovare a infrastructurii, Programul UE-PNUD sprijină financiar şi tehnic proiecte comune în alte patru domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

(Comunicat de presă primit de la Natalia Costaş, consultant în comunicare, Programul UE-PNUD de promovare a încrederii)