OFICIALII EUROPENI SÎNT OPTIMIŞTI VIZAVI DE PERSPECTIVELE EUROPENE ALE R. MOLDOVA

Republica Moldova este unica ţară care a negociat Acordul de Liber Schimb în cel mai scurt timp şi care a îndeplinit toate condiţiile fazei a doua a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Despre aceasta au comunicat în cadrul unei conferinţe comune viceministrul MAEIE, Iulian Groza şi şeful Unităţii pentru PaE din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Dirk Schuebel şi şeful negociator al Comisiei Europene Luc Devigne.

După cum comunică TRIBUNA, Dirk Schuebel a declarat că este optimist în ceea ce ţine de realizarea obiectivelor propuse în termenii stabiliţi.

“La reuniunea Comitetului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană am discutat cele mai importante domenii care vizează RM, cum ar fi justiţia, reformele, acţiunile anticorupţie, etc. Sigur, am discutat şi despre situaţia ce ţine de Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb, care sînt foarte importante şi pentru regiunea transnistreană”, a menţionat oficialul.

Totodată, şeful Unităţii pentru PaE a spus că Luc Devigne va vizita mîine Tiraspolul, unde va discuta cu experţii transnistreni, va analiza opiniile lor şi va răspunde la întrebări.

“Noi încurajăm RM să se antreneze în discuţii cu regiunea transnistreană şi, de asemenea, am salutat propunerea Moldovei de a stabili consilii de consultanţă pentru a ajuta antreprenorii de acolo să poată beneficia de prevederile Acordului de Liber Schimb”, a mai spus el.

Șeful negociator al Comisiei Europene, Luc Devigne a menţionat că este mulţumit de modul în care au decurs negocierile cu RM.

“Felicit autorităţile moldoveneşti pentru negocieri şi angajamentele asumate pentru concluderea acestui Acord, care înseamnă beneficii pentru activitatea economică şi de afaceri pentru toţi cetăţenii RM”, a declarat oficialul.

Luc Devigne a mai spus că UE va continua să susţină Moldova nu doar în cadrul acestui Acord prin pachete de asistenţă, iar săptămîna viitoare la Vilnius, unde vom parafa Acordul, toate ţările vor face cunoştinţă cu rezultatele muncii depuse.

Totodată, atît oficialul european, cît şi viceministrul moldovean au precizat că situaţia Ucrainei nu afectează parcursul Republicii Moldova.

Kristina GUREZ

(tribuna.md)