OFERTA DE VALUTA A CRESCUT IN PRIMA JUMATATE A LUNII MARTIE

Oferta netă de valută a crescut, în prima jumătate a lunii martie, de 2,5 ori faţă de februarie, cînd s-a înregistrat un deficit acut de valută pe piaţă. Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă un exces de valută pe piaţă, după ce în luna februarie gradul de acoperire a cererii nete de valută străină din partea persoanelor juridice a fost acoperită prin oferta netă de la persoanele fizice în proporţie de doar 12 la sută, cel mai jos nivel consemnat vreodată.

BNM precizează că în februarie „pot fi evidenţiate două etape în evoluţia pieţei valutare”. În perioada 2-17 februarie procurările nete de numerar în valută străină de către băncile locale au înregistrat valori negative, ca urmare moneda naţională s-a depreciat în raport cu dolarul SUA cu 9.2 la sută faţă de finele lunii ianuarie.

În a doua jumătate a lunii, pe fondul deciziilor restrictive de politică monetară şi intervenţiilor de vînzare realizate de BNM, procurările nete de numerar în valută străină de către băncile locale au devenit pozitive. În aceste condiţii, cursul de schimb al monedei naţionale şi-a inversat trendul, întărindu-se cu 4.1 la sută faţă de cursul înregistrat pe 17 februarie, constată banca centrală.

Tendinţele de creştere a ofertei au continuat şi în luna martie. Potrivit datelor disponibile, în prima jumătate a lunii martie, „procurările nete de numerar în valută străină de către băncile autohtone au constituit 54.6 milioane de dolari SUA şi au suplinit în proporţii excesive (116.0 la sută) cererea netă de valută străină din partea agenţilor economici”.

Datele BNM arată că în luna februarie oferta netă de valută străină de la persoanele fizice s-a cifrat la 19.5 milioane de dolari SUA, la o cerere netă din partea persoanelor juridice de 162.3 milioane de dolari. Decalajul dintre cerere şi ofertă a fost acoperit parţial de Banca Naţională a Moldovei prin intervenţii nete de vînzare a 122.9 milioane de dolari SUA.