OETTINGER: UE VREA SĂ-ȘI ASIGURE NECESITĂȚILE DE GAZE NATURALE ÎN CONTEXTUL CRIZEI DIN UCRAINA

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a făcut Joi un apel pentru găsirea unei soluții pentru detensionarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, adăugînd însă că, în paralel, UE a început deja pregătirile pentru umplerea facilităților de depozitare a gazelor naturale, transmite Reuters.

'Avem nevoie de o soluție care să împiedice escaladarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia' a declarat Oettinger pentru postul german de televiziune ARD. 'Avem nevoie de Ucraina ca o țară de tranzit. Ucraina va avea nevoie de gaze la Iarnă. În situația unei Ierni lungi și friguroase Ucraina nu va avea suficiente rezerve proprii de gaze naturale și există riscul ca gazele naturale să se piardă în drumul dinspre Est spre Vest', a apreciat Oettinger.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia.

Oettinger a informat că Europa a început să-și ia propriile măsuri preventive pentru a-și asigura necesitățile de gaze în Iarna 2014/2015. 'Avem dezbateri zilnice cu privire la modalitățile prin care putem umple facilitățile de depozitare', a spus Oettinger. De asemenea, executivul comunitar pregătește o analiză pentru summitul UE din Octombrie, 'care să asigure pentru fiecare țară membră căldură în case, finanțarea infrastructurii precum și conservarea industriei noastre în lunile Noiembrie-Martie' a mai spus comisarul european.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat Miercuri că Kievul este la curent cu planuri ale Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către Europa în această Iarnă, însă oficialii de la Moscova au declarat că livrările vor continua indiferent de situația politică.

În prezent, șase țări din UE depind în proporție de 100% de gazul natural rusesc. Dintre acestea, patru primesc gaze naturale direct din Rusia fără a trece prin Ucraina.

Potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică al României, anul trecut, România a importat cu 50% mai puține gaze decît în 2012. Anual, România importă în jur de 20% din consumul de gaze dintr-o singură sursă, respectiv Federația Rusă.

Constantin Balaban