OECD VA COORDONA EFORTURILE DE FINANTARE A R. MOLDOVA DINTRE COMISIA EUROPEANA, BERD SI BANCA MONDIALA

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică /OECD/ va coordona eforturile de finanțare a Republicii Moldova dintre Comisia Europeană, BERD și Banca Mondială, în cadrul unui program comun. Acest lucru l-a declarat Douglas Frantz, Secretar adjunct al OECD, la întrevederea de ieri cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, aflat într-o vizită de lucru la Paris.

Potrivit Serviciului de presă al ME, principalul subiect de discuție a vizat cooperarea țării noastre cu OECD în anul curent, în domeniul politicilor privind întreprinderile mici și mijlocii /ÎMM/.

Octavian Calmîc a menționat că provocarea principală pentru autoritățile moldovenești, pentru moment, este de a asigura implementarea politicilor elaborate, completate cu un proces de monitorizare și evaluare sistematică, precum și facilitarea accesului mediului de afaceri la finanțare.

Viceprim-ministrul a accentuat că pentru a consolida competitivitatea ÎMM-urilor și a beneficia de avantajele oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Guvernul și-a propus să soluționeze problemele restante cu care se confruntă ÎMM, precum reglementările restrictive în sectorul vamal, barierele tehnice în comerț, permisele și licențele, controale abuzive din partea instituțiilor reglementatoare. „Nu în ultimul rînd, autoritățile lucrează la eliminarea dificultăților în obținerea accesului la finanțare, identificarea surselor alternative de finanțare și dezvoltarea infrastructurii de asistență în business”, a precizat Octavian Calmîc.

”La fel ca și alte țări din regiune, accesul ÎMM-lor la finanțare în Moldova este dominat de creditele bancare, care sînt în prezent neavantajoase din cauza crizei din sistem. În afară de aceasta, există un deficit acut de finanțări externe și resurse interne. În aceste condiții mizăm pe un acord cu FMI pînă în luna iunie și deblocarea finanțărilor externe pentru continuarea programelor demarate”, a afirmat viceprim-ministrul.

La rîndul lor, reprezentanții OECD și-au exprimat susținerea pentru Guvernul de la Chişinău în implementarea politicilor de îmbunătățire a mediului de afaceri şi au subliniat că dezvoltarea infrastructurii de asistență în business și stimularea inițiativelor pentru competitivitate, inovație, internaționalizare ar ajuta ÎMM-le din Moldova să concureze la nivel de UE prin prisma DCFTA.

La finele întrevederii, Douglas Frantz l-a informat pe vicepremierul Octavian Calmîc despre vizita unei misiuni a OECD la Chișinău, la mijlocul lunii aprilie, în cadrul căreia va fi prezentat indicele politicilor ÎMM în Republica Moldova.