OCCIDENTUL INCA NU A DECIS DACA TREBUIE SA SE TEAMA DE RUSIA

Dacă atunci cînd spunem ”Rusia” ne gîndim la Putin, atunci da, așa-numitele ”democrații liberale occidentale”, ar avea motive să se teamă. Însă ar fi absurd să afirmăm că Rusia este mai periculoasă decît jihadiștii sau Coreea de Nord. Rusia este un factor important, este cea mai mare țară din lume, dispune de un arsenal nuclear impunător. În plus, ea exportă activ energie, producție agricolă, armament și are un rol decisiv în ONU.

Dacă e să vorbim despre politica externă a Moscovei, observăm că majoritatea criticilor Occidentului pornesc de la ideea că Rusia ar trebui să se comporte ca și statele Uniunii Europene în interiorul UE. Însă Rusia e altceva, nu o putem compara cu Danemarca, mai degrabă cu China sau SUA.

Orice gest al Moscovei, care provoacă criticile Occidentului, are un precedent american. Alipirea Crimeii a provocat multe controverse, dar să nu uităm de intervenția americană în Iraq. Cu atît mai ridicol este cînd presa occidentală numește Rusia drept ”principalul pericol”. De parcă nu ar exista statul islamic. Se creează impresia că mai mulți lideri occidentali încearcă să distragă atenția de la adevăratele probleme: de la creșterea inechității la eschivarea de la impozite, de la problemele imigrației și a naționalismului extremist. Pe fundalul acestora confruntarea cu Rusia este foarte comodă, ca un scenariu cunoscut, care nu necesită reforme.

Și apoi să nu uităm de alte precedente: campania militară a NATO în 1999, care s-a desfășurat fără acordul ONU. Anume acest precedent a făcut admisibilă intervenția Rusiei în Georgia și Ucraina.

Mulți politicieni și-au făcut carieră pe criticile împotriva Rusiei. La începutul conflictului din Siria Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat, a numit susținerea de către Rusia a regimului lui Assad drept ”dezgustător”. Dar cum să numim sprijinirea SUA în 1991 a rebeliunii militare din Algeria? Tot așa s-a comportat Occidentul în privința Egiptului. Fățărnicia îi face pe politicienii occidentali să ignore fapte evidente, bunăoară că pacea din Siria depinde de Rusia.

Probabil în Ucraina mulți gîndesc altfel. Însă hai să recunoaștem – ”partenerii” noștri din Ucraina și Georgia sînt departe de valorile ”liberalismului occidental”. Prin urmare, întrebarea nu este dacă ne amenință Rusia, dar cît de mult Occidentul îi va sprijini pe naționaliștii georgieni și ucraineni?

Da, Occidentul poate să nu-l agreeze pe Putin, dar nu poate să nu recunoască că el este un produs al catastrofei, pe care tot Occidentul a regizat-o la începutul anilor 90 și că rușii deloc nu-și doresc înlocuirea lui.

După Prospect-magazine, Marea Britanie