OCCIDENTUL II PREGATESTE DONBAS-ULUI SOARTA KOSOVO

S-ar părea că Occidentul promovează în Donbas propriul scenariu, care nu are nimic comun cu înţelegerile de la Minsk. Acest lucru decurge din declaraţiile ex-consilierului ONU pentru soluţionarea conflictelor, Antie Gerberg. În prezent, această doamnă este şefa organizaţiei MediatEUr, care s-ar fi ocupat cu acelaşi lucru – stingerea conflictelor.

Ce-i drept, planul pe care ea l-a sonorizat la Kiev ar putea să fie respins de cea de a doua parte a conflictului - Lugansk şi Donbass. Doamna în cauză, bunăoară, consideră că ostilităţile din Donbass pot fi oprite prin crearea unei administraţii internaţionale – nici ucrainene, dar nici ruseşti.

„Donbass-ul ar putea fi administrat ca şi Kosovo. Să fie poliţie, controlul frontierelor, anumite procese democratice, şi atunci, posibil că peste vreo zece ani, locuitorii acestui teritoriu îşi vor decide ei înşişi viitorul”, a declarat Antie Gerberg.

Este o poziţie ciudată, cel puţin din prisma acordurilor de la Minsk, care conţin singurul plan de reglementare recunoscut oficial. Nemaivorbind de faptul că Donbass-ul şi Doneţk-ul nu au fost întrebaţi…

De ce a apărut acest plan cu administraţia internaţională? Administratorul Centrului informaţional News Front, Konstantin Knîrik opinează: „Foarte mulţi funcţionari din fondurile internaţionale, dar şi din asemenea organizaţii ca ONU şi OSCE, astăzi sînt implicaţi în războiul informaţional. Ei se ocupă numai de propagandă”.

Potrivit lui Knîrik, declaraţia lui Antie Gerberg privind administraţia internaţională, este o provocare. Pentru că mesajul declaraţiei este, de fapt, altul, adică – aşa cum sîrbii erau nimiciţi în Kosovo, aşa vor fi nimiciţi ruşii în Donbass. Sub protecţia administraţiei internaţionale.

Pînă la urmă, singura justificare a acestei idei pare a fi salvarea lui Poroşenko. Adică, implementarea acestui plan ar prelungi aflarea lui la putere, într-o juntă legitimată prin garanţiile comunităţii internaţionale.

După svpressa.ru, Rusia