„OAMENII DEŞTEPŢI DISTRUG PLANETA"

Avertismentul lui Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenţi gînditori americani

Schimbările climatice afectează existenţa speciei umane, avertizează Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenţi gînditori americani.

„Este pentru prima dată în istorie cînd specia umană are capacitatea de a distruge condiţiile necesare pentru existenţa vieţii, iar asta se întîmplă deja”, i-a mărturisit Chomsky jurnalistului Chirs Hedges, într-un interviu recent.

Chomsky susţine că distrugerea speciilor a atins acelaşi nivel ca acum 65 de milioane de ani, cînd un asteroid a lovit pămîntul, ştergînd de pe faţa acestuia dinozaurii împreună cu multe alte specii. „Sîntem la acelaşi nivel de distrugere ca atunci cănd a avut loc impactul cu asteroidul. Dacă ne-ar vedea cineva din spaţiu, probabil ar fi uimit”, a declarat gînditorul american. Venerabilul lingvist atrage atenţia asupra ritmului în care se produce această distrugere printr-un exemplu grăitor: în timp ce populaţii ca indigenii canadieni, aborigenii din Australia sau triburile din India au încercat să evite catastrofele, alţii au contribuit activ la dezastru.

„Cine credeţi că accelerează procesul?”, ne întreabă Chomsky. „Cei mai privilegiaţi dintre noi, aşa-numiţii indivizi avansaţi şi educaţi.”

Acesta compară fenomenul cu o teorie a lui Ernst Mayr, un biolog evoluţionist ce a trăit în secolul 20. Biologul susţinea că specia umană nu are nici o şansă să întîlnească extratereştri deoarece formele de viaţă superioare au tendinţa de a se auto-distruge.
„Mayr argumentează că valoarea adaptativă a ceea ce numim inteligenţă superioară este foarte scăzută. Gîndacii şi bacteriile se adaptează cu mult mai uşor decît oamenii. Rămîne să aflăm dacă e mai bine să fii deştept sau prost. S-ar putea să fim o eroare biologică, una care-şi va folosi cei 100 de mii de ani – durata estimată de Myer pentru ca o specie să se auto-distrugă – nu numai pentru a ne distruge pe noi, dar şi multe alte forme de viaţă de pe planetă”, susţine Chomsky.

Chomsky este însă încrezător că elita responsabilă cu distrugerea resurselor şi speciilor va fi îndepărtată înainte de a putea distruge cea mai mare parte din resurse, citînd exemple din istorie în care diferite mişcări sociale au pus puterea în mîinile colectivelor autonome.

„În anii '20, mişcarea muncitorească a fost efectiv eradicată”, a spus acesta. „Această mişcare era foarte activă. În anii '30 dinamica acestei mişcări s-a schimbat datorită protestelor cauzate de crizele economice majore. La fel se întîmplă şi acum. Deşi nu trăim crize economice grave, majoritatea populaţiei a stagnat sau a fost afectată negativ de schimbările ultimilor 30 de ani. Deci motive ar fi suficiente pentru o mişcare de protest”.

Scriitorul şi profesorul MIT este convins că acest lucru a început deja să se întîmple. Activismul social – în special mişcarea Occupy – a început deja să „rupă fibra omogenă socială elitistă”.

„Se fac tot felul de încercări de a ţine oamenii separaţi unii de ceilalţi. Dacă ar fi după cei care controlează propaganda, unitatea socială ar fi între tine ca individ şi ecranul televizorului”, e de părere Noam Chomsky.

„Putem să avem un spaţiu comun pentru un discurs public. Putem să gîndim şi să formăm idei. Putem face ceva. Acest lucru este un atac foarte puternic asupra ideii şi mecanismelor prin care populaţia este controlată. Nu eşti numai un individ care doreşte doar să consume. Poţi avea şi alte interese în viaţă. Dacă aceste atitudini şi asociaţii pot fi susţinute şi mutate în alte direcţii, ele pot deveni foarte importante”, încheie Noam Chomsky interviul.

Mircea BARBU
Adevărul.ro