OAMENII DE CREAŢIE AU OMAGIAT-O PE VERONICA GARŞTEA

Pe 16 iulie, s-a împlinit un an de la trecerea la cele veşnice a Veronicăi Garştea. Reprezentanţi ai uniunilor de creaţie, colegi de breaslă, rude şi prieteni s-au adunat în această zi la Cimitirul Central din strada Armenească pentru a cinsti memoria celei care a fost prima doamnă dirijor din Republica Moldova, conducătoare a Capelei Academice Corale “Doina”, Veronica Garştea.

Aurelian Dănilă, preşedinte al Uniunii Muzicienilor din R. Moldova, a ţinut să-şi amintească despre primele articole şi înregistrări ce le-a avut cu Veronica Garştea. “A fost o distinsă dirijoare care pe parcursul mai multor ani a fost prima doamnă a corului moldovenesc, cu o şcoală foarte bună pentru acele timpuri, a avut pedagogi buni la timpul său şi chiar a fost îndrăgostită de acest gen de artă. Ea a devenit dirijor de cor nu pur şi simplu dintr-o întîmplare. Veronica Garştea a făcut mult pentru perpetuarea artei corale în Moldova. Nu pot spune că a fost o fondatoare, pentru că tradiţiile corale din Basarabia s-au dezvoltat cu mult succes şi în perioada interbelică. Dar meritul ei este că a ridicat capela corală Doina la înălţimi nebănuite şi din această instituţie a apărut şi s-a perfecţionat marele rapsod Nicolae Sulac,” a menţionat Dănilă.

De un an la cîrma Capelei Corale Academice Doina se află tînărul dirijor Ilona Stepan. “Încă de pe cînd învăţam la Şcoala de Muzică Eugen Coca o cunoşteam pe doamna Garştea pentru că veneam la concertele ei şi, într-un fel, ea mi-a insuflat să-mi aleg dirijoratul. Îmi place prestanţa femeii-dirijor, ţinuta nobilă, impecabilă. Dumneaei era o femeie cu caracter, cu voinţă, cu toate aptitudinile pe care poate să le aibă un dirijor. Acum mă simt foarte responsabilă, pentru că fiind în fruntea acestui colectiv trebuie să ţin ştacheta, să fiu la nivelul ei. Esenţial este să ne amintim de doamna Garştea care a fost şi va fi în amintirile noastre farul şi punctul de sprijin”, a declarat Ilona Stepan.

Svetlana Bivol, director al Filarmonicii de Stat “Serghei Lunchevici”, şi-a amintit că Veronica Garştea, ca şi primadona Operei naţionale Maria Bieşu, şi-a pregătit din timp monumentul, aşa cum şi l-a imaginat şi l-a dorit, fără să deranjeze pe nimeni. Zilele acestea monumental celei care a fost Veronica Garştea urmează să fie instalat pe mormînt.

Moldpres