OAMENII DE AFACERI POLONEZI VOR FI ÎNCURAJAŢI SĂ INVESTEASCĂ ÎN R. MOLDOVA

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu voievodul regiunii Lodz al Republicii Polone, Jolanta Chelminska.

Părţile au discutat despre cooperarea bilaterală, care se extinde în cele mai diverse domenii, şi despre realizarea procesului de integrare a ţării noastre în UE.

Conducătorul voievodatului Lodz a propus lansarea unor proiecte concrete de cooperare, referindu-se, în primul rînd, la transferul de experienţă între reprezentanţii mediului de afaceri.

„Ieri am avut o întîlnire cu femeile de afaceri din Republica Moldova. O astfel de Asociaţie avem şi în Polonia, le-am propus să coopereze, invitaţia a fost acceptată. De asemenea, voi încerca să găsesc oameni de afaceri care să investească în Republica Moldova”, a menţionat Jolanta Chelminska.

Voievodul regiunii Lodz a menţionat că ţara sa este disponibilă să împărtăşească experienţa de pre-aderare a Poloniei: „Vă putem ajuta cu experienţa regiunilor poloneze în procesul gestionării fondurilor europene de pre-aderare şi implementării proiectelor europene”.

Iurie Leancă a mulţumit pentru sprijinul oferit de statul polonez.

„Domeniile pe care le-aţi menţionat sînt foarte importante. Mă bucur că la Chişinău va veni o delegaţie a oamenilor de afaceri. De asemenea, sînt încîntat că aţi reuşit în aceste zile să discutaţi despre proiecte culturale, economice. Sprijinul vostru pe noi ne mobilizează”, a precizat şeful Executivului de la Chişinău.

Premierul şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea în parcursul nostru european.

În context, Jolanta Chelminska a spus că Polonia oferă o importantă asistenţă tehnică Republicii Moldova, în sectoare-cheie precum educaţia, cultura, sănătate. Una dintre realizări a fost renovarea saloanelor secţiei reanimare şi terapie intensivă pediatrică de la Centrul Mamei şi Copilului.

La final, Prim-ministrul şi voievodul regiunii Lodz al Republicii Polone au vorbit despre organizarea unui Forum al oamenilor de afaceri, în cadrul vizitei la Chişinău a Premierului polonez Donald Tusk în primăvara anului viitor.