OAMENII DE AFACERI DIN MOLDOVA PREIAU PRACTICA POLONIEI

Reprezentanţi ai companiilor producătoare de biocombustibil şi ai companiilor ce produc și asamblează cazane pe biomasă preiau practica poloneză în dezvoltarea bioenergiei. Un grup de 12 oameni de afaceri din sectorul bioenergetic efectuează o vizită de studiu în Polonia în perioada 24-28 noiembrie.

Vizita de studiu este organizată de Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, precizează un comunicat de presă al PNUD.

Oamenii de afaceri moldoveni vor vizita întreprinderi de producere a peletelor şi brichetelor, uzine ce produc cazane pe biomasă pentru piaţa internă şi externă. Ei vor face schimb de experienţă, vor avea întîlniri cu oamenii de afaceri din sectorul bioenergetic, precum şi cu autorităţi naţionale responsabile de domeniul de regenerabile şi eficienţă energetică din Polonia.

„Polonia este un exemplu foarte bun, deoarece este foarte apropiată de țara noastră în ceea ce privește structura echipamentului, varietatea lui sau structura materiei prime, precum sînt paiele, deșeurile agricole și mai puțin lemnul. Am inclus în grup nu doar producători, dar și furnizori de cazane pentru că de multe ori lipsește comunicarea dintre ei, care pînă la urmă se răsfrînge asupra consumatorului”, spune Nicolae Zaharia, expert în sectorul de dezvoltare a afacerilor, PNUD Moldova.

Misiunea de afaceri are drept scop obținerea de experiență de la statele dezvoltate în sectorul bioenergetic şi dezvoltarea de parteneriate bilaterale cu statele europene. Aceasta este cea de-a treia vizită de studiu organizată de Proiectul Energie şi Biomasă pentru reprezentanţii sectorului privat, primele două fiind organizate în 2013 în Cehia, Polonia şi România.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane euro, acordați de Uniunea Europeană (14 milioane de euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

Sursa: Moldpres