Oamenii au influentat vinatoarea si agresivitatea la cimpanzei

Cimpanzeii sunt cunoscuţi pentru modul în care vînează, aceştia înconjoară victima şi o lovesc pînă ce moare, după care animalele împart prada. Experţii susţin că acest comportament ar putea fi influenţat de observatorii umani care au petrecut zeci de ani privind primatele. Cercetătorii care observau un grup de cimpanzeidin Uganda au observat că două comunităţi separate au dezvoltat un comportament de vînătoare diferit, în ciuda faptului că trăiau în aceeaşi zonă şi aveau acces la aceeaşi pradă. În timp ce un grup denumit Sonso se axa doar pe vînarea maimuţelor colobus, al doilea grup, numit Waibira, a avut preferinţe egale pentru primate şi antilope de dimensiuni mici, informează IFL Science. 

Experţii susţin că aceste diferenţe sunt rezultate în urma interacţiunii oamenilor cu maimuţele. Pentru a strînge informaţii privind comportamentul primatelor, cercetătorii ajung să petreacă şi cîţiva ani de zile încercînd să le capteze încrederea. În timp ce oamenii au studiat grupul Sonso timp de 27 de ani, al doilea grup, Waibira, a fost urmărit de oameni doar în ultimii şase ani. După analizarea informaţiilor colectate din grupul Sonso, experţii au descoperit asemănări privind modul în care primatele vînau la început şi modul de vînătoare al maimuţelor din grupul Waibira. Aceştia şi-au schimbat comportamentul pentru un mod de vînătoare mai ,,oportunist'' în prezenţa oamenilor 

La început, grupul Sonso vîna o varietate mai mare de pradă şi se axa în mare parte pe antilopele de dimensiuni reduse. După aproape 14 ani, au început să se axeze o specie de primate.