Oameni celebri disparuti in mod misterios

Pe fondul dispariţiilor învăluite în mister, au fost organizate ample şi costisitoare acţiuni de căutare, au apărut diverse speculaţii, poveşti senzaţionale, presupuneri false, piste greşite şi informaţii eronate. Istoria nu duce lipsă de cazuri de persoane celebre ale căror dispariţii învăluite în mister au dat naştere unor legende incredibile. Deşi cele mai multe au fost declarate decedate, trupurilor lor nu au fost găsite niciodată.

În 1943, corpul neînsuflețit al lui Nikola Tesla fost găsit într-o cameră de hotel, cu seiful spart și cercetările dispărute. În 2016, FBI (Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite ale Americii) a declasificat 250 de documente care oferă o perspectivă nouă asupra lucrării finale a lui Tesla și asupra ultimelor sale zile de viață. Aceste fișiere vorbesc despre Raza Morții, o armă concepută de Tesla care a trezit interesul superputerilor din Al Doilea Război Mondial – SUA, Uniunea Sovietică și forțele Axei. Din acest motiv, noile documente au convins mulți experți că este necesară o investigație completă pentru a afla ce s-a întîmplat cu Nikola Tesla. A creat el una dintre primele arme de distrugere în masă și a fost ucis pentru ea?

În documentarul „Misterul morții lui Tesla”, difuzat de Discovery Channel, anchetatorul Jack Murphy și istoricul Cameron Prince călătoresc în jurul lumii pentru a căuta informații despre inovațiile lui Tesla și despre cercetările care ar fi dispărut din seiful său. Din ultimul laborator al lui Tesla din Statele Unite și pînă în Serbia, țara lui natală, echipa caută documentele lipsă pentru a înțelege Raza Morții și intervievează o gamă largă de oameni, inclusiv cea mai apropiată rudă în viață a lui Tesla.

În anii ’80, Ronald Reagan a introdus un program de apărare ambițios numit Inițiativa de Apărare Strategică (supranumit “Star Wars”), care a fost proiectat pentru a distruge rachetele care ar fi fost lansate de sovietici. Între 1982 și 1990, 25 de oameni de știință britanici care au lucrat pentru GEC-Marconi, o companie furnizoare pentru “Star Wars”, au murit în mod misterios. Unii cred că ei au fost uciși de spioni sovietici, iar alții cred că propriul lor Guvern i-a omorît.

În 2003, expertul în război biologic David Kelly a primit informaţii că Guvernul britanic a falsificat datele cu privire la armele de distrugere în masă din Iraq. Prim-ministrul Tony Blair a fost imediat interogat de o comisie parlamentară cu privire la dezvăluirile lui Kelly. Expertul a fost găsit mort în apartamentul său două zile mai tîrziu. Poliția a spus că a fost o sinucidere, iar un judecător a decis că probele trebuie să fie sigilate timp de 70 de ani, așa că nu vom ști ce s-a întîmplat cu adevărat pentru o lungă perioadă de timp.

Don Wiley a fost un expert în arme chimice, mai ales în antrax. În timpul epidemiei de antrax din 2001, maşina lui Wiley a fost găsită pe un pod, cu cheile aflate încă în contact. Corpul lui a fost găsit mai tîrziu în rîul Mississippi. Un alt om de știință specialist în antrax, Vladimir Pasecinik, de asemenea, a murit cam în același timp.

Astrofizicianul australian Rodney Marks a murit în mod misterios la stația de cercetare din Polul Sud în timp ce lucra la un observator. Corpul lui a fost reţinut de Guvern și de către corporaţia contractantă Raytheon din motive necunoscute. A fost dezvăluit mai tîrziu că Marks a murit fiind otrăvit cu metanol. Trei cercetători diferiți care au lucrat în același proiect au murit în 2013, în timp ce studiau efectele încălzirii globale, ceea ce l-a făcut pe Peter Wadhamm, un alt om de știință, să creadă că ei au fost asasinați de către corporații din industria petrolieră sau de către Gvernul Statelor Unite ale Americii.

Jimmy Hoffa. Dispărut în 30 Iunie 1975, după plecarea de la un restaurant din suburbiile oraşului Detroit, sindicalistul american Jimmy Hoffa a fost declarat oficial decedat abia şapte ani mai tîrziu.  Dispariţia lui a fost, pentru decenii, unul dintre marile mistere din istoria Statelor Unite, pare să fi fost elucidată în 2011 - deşi cadavrul nu a fost nici astăzi găsit - cînd fostul său şofer mărturisea, într-o carte despre viaţa celebrului lider american, că a fost ucis de către Mafie, întrucît devenise indezirabil pentru cercurile mafiote care doreau să controleze banii sindicatului, şi îngropat în fundaţia unui zgîrie-nori din Detroit. Moartea lui a dat naştere foarte multor scenarii, cele mai multe legate de locul în care îi odihnesc rămăşiţele pămînteşti; s-a vehiculat, spre exemplu, că trupul neînsufleţit a fost ascuns în fundaţia unui stadion din New Jersey, sub un grajd de cai, înhumat sub o şosea, sub piscina unei gospodării din Michigan, aruncat într-o mlaştină în Florida. Potrivit altor legende, cadavrul ar fi fost dezintegrat într-o instalaţie de prelucrare a deşeurilor, zdrobit într-un compactor de autovehicule, aruncat într-un depozit de deşeuri toxice sau îngropat într-o carieră de pietriş. Numele lui Hoffa este legat de sindicatul International Brotherhood of Teamsters, căruia i s-a alăturat în 1932, la doar 19 ani, şi pe care l-a transformat în cea mai mare uniune sindicală Nord-americană, cu peste 1,5 milioane de membri. A fost condamnat pentru mită şi fraudă în 1964, arestat în 1967 şi condamnat la 13 ani de închisoare.

Amelia Earhart. Intrată în istorie drept prima femeie care a zburat peste Atlantic şi Pacific, Amelia Earhart (1897-1937) a dispărut în timpul unei aventuri prin care îşi propunea să înconjoare Pămîntul în zbor. Nici o femeie nu reuşise, pînă atunci, să facă astă, astfel că totul părea o perspectivă iluzorie. Amelia a pornit în aventura pe calea aerului în 20 Mai 1937, una plină de pericole şi incidente, încheiată tragic. După ce a parcurs 22.000 de mile, avionul în care se afla alături de copilotul Fred Noonan a dispărut în mod misterios, la puţin timp după ce a decolat din Noua Guinee, în 2 Iulie 1937. Trupurile celor doi au fost găsite niciodată, chiar dacă pentru căutarea supravieţuitorilor Preşedintele Franklin D. Roosevelt a autorizat cea mai mare expediţie realizată vreodată. 66 de aeronave şi nouă vapoare au fost implicate în această amplă misiune de căutare, ale cărei costuri au fost estimate la 4 milioane de dolari. Ce s-a întîmplat, însă, cu Earhart şi Noonan rămîne un mister. Căutările oficiale s-au încheiat în Iulie 1937, Amelia fiind declarată moartă în 5 Ianuarie 1939, de către Curtea Superioară din Los Angeles.

Ettore Majorana. Considerat un geniu al fizicii, italianul Ettore Majorana a dispărut în 25 Martie 1938, la doar 32 de ani, în circumstanţe misterioase şi fără a lăsa vreo urmă. A fost văzut pentru ultima dată în 25 Martie 1938, pe un vas care pleca din Palermo spre Napoli. Cu doar cîteva zile înainte, a şi-a retras din bancă toate economiile şi a lăsat un bilet unui apropiat, în care spunea că a luat o decizie inevitabilă şi îşi cerea scuze pentru problemele pe care dispariţia lui bruscă le-ar putea crea. Trupul său nu a fost găsit niciodată, însă mesajul lăsat a născut ipoteza suicidului. Alţii, în schimb, susţineau că fizicianul italian s-a retras la o mănăstire ori că ar fi fugit din ţară, alţii erau convinşi că ar fi fost asasinat, pentru a fi eliminat din grupul celor care putea realiza bomba nucleară. Probele apărute ulterior, printre care şi o fotografie făcută publică în 2011, i-au făcut pe anchetatori să creadă că Majorana a fost în viaţă în perioada 1955-1959 şi că ar fi fost văzut în Venezuela.