O studenta care a participat la protestele din Teheran a fost condamnata la ani grei de inchisoare

O studentă iraniană în vîrstă de 21 de ani a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru că a participat la manifestaţii studenţeşti la Teheran, au anunţat Luni avocatul acesteia şi mass-media din Iran, informează AFP. Parisa Rafei, o studentă la Arte la Universitatea din Teheran, a fost declarată vinovată de a fi „participat la o reuniune cu intenţia de a acţiona împotriva securităţii naţionale, de propagandă împotriva sistemului şi de perturbare a ordinii publice”, potrivit cotidianului reformator Shargh.

Avocatul studentei, Said Khalili, a calificat pe contul său de Twitter sentinţa drept „injustă şi excesivă”. „Din punctul meu de vedere, nici una dintre acuzaţii nu constituie un motiv legal suficient pentru a spune că ea a comis o infracţiune”, a adăugat avocatul, citat de Shargh.

Potrivit acestuia, acuzaţiile pentru care clienta sa a fost declarată vinovată se referă la o manifestaţie a unui sindicat de studenţi care a avut loc la începutul lui Decembrie cu privire la programul unui cămin studenţesc. „Toate aceste acţiuni (protestele) se încadrează în lege şi în drepturile enumerate de Constituţie”, a spus el.

În total, 45 de studenţi se află în spatele gratiilor în Iran pentru că au participat, în Decembrie, la o mişcare de contestare populară mai amplă împotriva dificultăţilor economice din mai multe oraşe, potrivit cotidianului reformator Etemad. Cel puţin doi dintre aceşti studenţi au fost condamnaţi la opt ani de închisoare, iar restul verdictelor sunt aşteptate luna viitoare, adaugă Etemad.