O SINGURA OFERTA IN INVESTIGATIILE CAZULUI BEM

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă că doar o singură ofertă a fost depusă la concursul pentru selectarea consorţiului care va continua investigaţiile în cazul celor trei bănci aflate sub administrare specială, Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank. BNM a invitat să participe la concurs patru firme cu reputaţie internaţională, Ernst & Young, KPMG, Kroll şi PricewaterhouseCoopers.

Concursul a fost anunţat pe 10 august, iar pe 1 septembrie a expirat termenul limită de depunere a ofertelor. Consorţiul format din firmele Kroll şi Steptoe & Johnson LLP este unicul care şi-a exprimat disponibilitatea de a efectua o investigaţie a iregularităţilor şi tranzacţiilor semnificative în care au fost implicate cele trei bănci. BNM urmează să examineze oferta acestuia şi să prezinte rezultatele evaluării în zilele următoare în şedinţa Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară.

„Obiectivul final al acestei investigaţii este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacţiile dubioase, care au deţinut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacţiilor investigate, de a identifica iregularităţile şi pierderile semnificative în aceste bănci, precum şi de a elabora şi implementa o strategie de recuperare a activelor”, precizează banca centrală.

În baza informaţiilor colectate deja de BNM şi a rezultatelor celei de-a doua fază de investigaţie, consorţiul de firme va trebui să iniţieze măsuri civile, penale, interguvernamentale, de insolvabilitate (după caz), în coordonare cu BNM, în Republica Moldova şi în jurisdicţii străine pentru a urmări, reţine şi recupera activele.

Firma Kroll a efectuat la începutul acestui an prima etapă a investigaţiei. Din cele trei bănci a fost sustras prin credite neperformante şi alte căi, potrivit investigaţiei Kroll, circa un miliard de dolari, iar Guvernul a emis două garanţii de stat în sumă totală de 14,8 miliarde de lei pentru a le salva. Potrivit BNM, acesta este costul maxim posibil de lichidare a acestor bănci, dar banca centrală se aşteaptă că va fi mai mic. Data finală de încheiere a tuturor procedurilor şi, respectiv, retragere a licenţelor celor trei bănci, a fost stabilită 16 octombrie 2015.