O persoana blamata public, numita sefa la AGEPI

După ce postul de director general al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală(AGEPI) a devenit vacant ca urmare a plecării liberalilor de la guvernare, nimeni, mai ales dintre cei ce respectă principiile de integritate, moralitate, nu s-a aşteptat că Guvernul îi va da această funcţie Liliei Bolocan.  Deoarece, respectiva persoană, anterior, în anii 2009-2015,  a mai ocupat postul cu pricina şi s-a făcut de ruşine în faţa întregii ţări.

Acum căţiva ani, de pildă, un site scria că AGEPI-ul de-a lungul existenţei sale a avut mai mulţi directori, „dar nici unul nu şi-a permis să comită ilegalităţi, cum şi-a permis Lilia Bolocan...”. Valentina Mihailuţă, expert principal în secţia mărci naţionale a AGEPI, semnala că odată cu numirea persoanei vizate în funcţia de director general „s-a schimbat brusc situaţia la AGEPI”. „Ea este incompetentă în materie de proprietate intelectuală” şi  ”a transformat din această agenţie o proprietate personală, şi-a adus toate rudele aici”, „ne tratează urît pe toţi”.

Un alt site relata că încă în primul mandat, Lilia Bolocan şi-a adus la AGEPI două surori şi un cumnat. Fosta şi actuala şefă a acestei instituţii nici nu a încercat să nege faptul că promovează nepotismul în cadrul AGEPI. Dimpotrivă, şi-a arătat tupeismul, răstindu-se categoric că nu ar fi încălcat nici o lege. Dar, a fost pusă la punct de către Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupţiei, care a declarat că Lilia Bolocan a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de trei ori. În acelaşi context, Mariana Kalughin admitea chiar faptul ca respectiva persoană „ar putea fi cercetată şi pentru abuz în serviciu”.

În mod grav, Lilia Bolocan a mai fost acuzată că pe timpul „domniei” sale s-au spălat bani prin multe firme, se făceau „sponsorizări nejustificate”. Presa scria că ea îşi permitea „să se plimbe prin deplasări şi să-şi tragă prime cît mai mari”, să folosească „maşina de stat în scopuri personale”, cheltuia sume mari de bani pentru discuţiile la telefonul mobil, procura băuturi alcoolice, deconta sume mari la restaurante.

De bună seamă, în scurt timp după numirea în funcţia de director general, AGEPI-ul a devent pentru Lilia Bolocan o sursă sigură de îmbogăţire. Cam la un an după ce a preluat şefia acestei instituţii guvernamentale, ea şi-a cumpărat un apartament cu o suprafaţă totală de 75,5 metri pătraţi. Potrivit declaraţiei de venituri şi proprietăţi, aşa cum remarca presa, a devenit proprietara unui teren agricol de 10,07 hectare. Veniturile lunare ale acesteia se ridicau la zeci de mii de lei. Doar în 11 luni ale anului 2015 Lilia Bolocan obţinuse un venit de peste 435 mii de lei.

După ce matrapazlîcurile Liliei Bolocan au devenit publice prin intermediul mass-media din ţară, Serviciul control financiar şi revizie al Ministerului Finanţelor al RM a iniţiat o inspectare tematică, care a confirmat multe nereguli, abateri, abuzuri semnalate în presă. Doar în 10 luni ale unui an Lilia Bolocan a cheltuit peste 41 mii de lei pentru serviciile telefonice.

Inspectarea financiară a constatat că deşi o hotărîre de Guvern prevedea că salariul de bază al conducătorului unei întreprinderi cu autonomie financiară, cum este AGEPI, se stabileşte prin contractul de management încheiat între fondatorul  întreprinderii, în cazul AGEPI- Guvernul RM, şi consiliul de administraţie. Iar Liliei Bolocan i-au fost calculate şi achitate doar premii, ajutoare materiale în valoare totală de 390,5 mii de lei, fără acordul organului de conducere ierarhic superior. Să ne amintim că pentru astfel de abateri patru directori de la Casa Presei sunt pe cale să intre în puşcărie pentru mulţi ani!

 De asemenea, s-a dovedit pe parcursul inspectării tematice că, în genere, nu a fost încheiat un contract între fondator, Guvernul RM, şi administratorul AGEPI, care să prevadă modul şi condiţiile de remunerare ale administratorului, drepturile acestuia privind folosinţa şi dispunerea de patrimoniul întreprinderii, o hibă de care a profitat Lilia Bolocan. Fondatorul, adică Guvernul RM, nici măcar nu şi-a dat silinţa să desemneze membrii consiliului de administraţie pentru exercitarea drepturilor de gestionare a întreprinderii de stat, AGEPI. În consecinţă, automobilul de serviciu al Liliei Bolocan a fost folosit în mod arbitrar, după cum constata inspectarea tematică realizată de către Serviciul control financiar şi revizie al Ministerului Finanţelor. De exemplu, foile de parcurs se întocmeau cu încălcări, doar o dată pe lună, fără argumentare de rigoare. Nu erau indicate distanţele parcurse.

În ciuda faptului că mass-media a dezvăluit ilegalităţile, iar Serviciul control financiar şi revizie a confirmat o mare parte din acestea, Lilia Bolocan s-a menţinut fără  probleme în fotoliul de director general AGEPI pînă în toamna lui 2015, cînd a plecat de la guvernare partidul lui Filat, care era „crîşa” acesteia, şi a venit la putere cel al lui Plahotniuc, care n-a lăsat-o să tîngească mult după locul bănos. La începutul verii curente, Guvernul Filip a repus-o în fotoliul de director general  AGEPI, dovedind pentru toată lumea că în Republica Moldova principiile de onestitate, moralitate nu contează la promovarea şi numirea politică într-o funcţie publică. Reforme, reforme pentru … forme!

Vlad LOGHIN