O PALMA GREA DATA PE OBRAZUL GUVERNULUI DE UN EUROPARLAMENTAR

Dacă eram p-aproape, îl plezneam şi eu peste celălalt obraz!

În cadrul unui interviu pentru Balkan Insight, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, raportor din partea Grupului PPE pentru bugetul Uniunii Europene şi negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE, a făcut cîteva declaraţii care sînt o adevărată palmă grea aplicată pe obrazul gros al guvernării de la Chişinău. Dacă eram p-aproape, vă jur că i-aş fi plesnit şi eu o palmă peste celălalt obraz gros al Guvernului! În interviul cu pricină, Mureşan face o distincţie clară între cetățenii Republicii Moldova, care trebuie să fie ajutaţi de către UE, şi actualul Guvern, care „reprezintă un risc pentru apropierea” Chișinăului de UE, motiv pentru care nu poate fi susţinut de UE. Mureşan spune că UE își dorește să ajute în continuare cetățenii Republicii Moldova și va aloca peste 750 de milioane de euro în următorii ani, dar banii nu vor mai merge la actualul Guvern. Eurodeputatul vorbeşte despre faptul că UE are „două tipuri de ajutor financiar pentru Republica Moldova”, dar iată cîteva spicuiri din declaraţiile sale!

„Unul este ajutorul macrofinanciar, iar apoi avem banii pe proiecte care nu merg la Guvern, ci care merg direct pe proiecte concrete, în urma cărora cetățeanul are beneficii. Au fost mai mult de 750 de milioane de euro alocate în ultimii șapte ani de zile și vor fi mai mult de 750 de milioane de euro alocate și în următorii șapte ani de zile. De la an la an, reușim să creștem această sumă. De cînd eu mă ocup de bugetul UE, în fiecare an am reușit să alocam acestei țări un pic mai mult decît era prevăzut. (…) Acești bani, este foarte important ca lumea să știe, curg în continuare spre R. Moldova”, a declarat Mureșan.

„Noi dorim ca, în continuare, localitățile și comunele în care infrastructura este realizată cu fonduri europene – drumuri, canalizare, electricitate – să fie în continuare ajutate. Dar este evident că sînt o serie de reguli care trebui îndeplinite și pentru aceste categorii de fonduri europene. Acestea privesc achiziții publice, licitații, administrație publică funcțională, o justiție credibilă. Însă, în ultimul an, am văzut derapaje mari neprevăzute de la standardele democratice și buna guvernare. Ele nu rămîn fără consecințe, de aceea este important ca, la finalul zilei, beneficiarii să nu sufere. Dorim o separare clară între cetățenii R. Moldova, pe care dorim să în ajutăm pentru că îi vedem că sînt pro-europeni, și Guvernul care, din păcate, este un risc pentru apropierea R. Moldova de UE”, a accentuat europarlamentarul.

Aşadar, stimaţi cititori, să reţinem că UE va ajuta în continuare cetăţenii moldoveni în mod direct, fără mijlocirea/implicarea acestui Guvern corupt şi incompetent. În subtext, europarlamentarul Mureşan lasă să se înţeleagă că UE a constata că, începînd cu 2009, guvernările „proeuropene” de la Chişinău au delapidat efectiv banii europeni destinaţi cetăţenilor acestei ţări, i-au folosit în scopuri electorale ori au minţit spunînd că cele cîteva proiecte anemice efectuate diversionist, crezînd că astfel îi conving pe europeni că folosesc toţi banii primiţi, au fost din banii lor, ai guvernanţilor.

Începînd de mai multă vreme, dincolo de cele arătate mai sus, UE a închis „robinetul de bani europeni” după ce guvernarea Pro Plahotniuc, care în mod fals se declară favorabilă integrării europene, a declarat un război politic primitiv tuturor normelor europene civilizate şi de drept. Aici este vorba, printre altele, de nereformarea Justiţiei şi păstrarea ei sub control politic, sfidarea UE şi a Comisiei de la Veneţia privind introducerea votului mixt ori reforma fiscală de tip mafiot, nevalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului prin intermediul Justiţiei controlate politic, lipsa de dorinţă de a fi recuperat miliardul furat şi pedepsirea vinovaţilor cunoscuţi prea bine, înstrăinarea mafiotă a Aeroportului, privatizarea dubioasă a companiei Air Moldova şi multe altele.

Din aceste motive, dar, în special, pentru ca moldovenii să fie manipulaţi în continuare şi să afle cît de mari sînt bandiţii politici care îi guvernează, lui Plahotniuc i-a trăsnit prin cap ideea cu „Pro Moldova”, drumuri asfaltate artificial, construirea Arenei Chişinău ca să se mai spele cîţiva bani din miliardul furat, salarii şi pensii crescute doar pînă la alegeri şi multe altele.

Guvernanţii nu înţeleg cîteva lucruri absolut elementare, iar acestea sînt: 1. Nu-i obligatoriu să se declare adepţii integrării în UE întrucît acest lucru este imposibil, iar astfel ar cîştiga respectul Bruxellesului, care oricum ar continua să ajute Moldova. 2. Să respecte întrutotul recomandările UE deoarece acestea sînt în beneficiul moldovenilor şi al ţării, iar aici este vorba despre independenţa Justiţiei şi toate cele deja enumerate mai sus. Numai astfel pot demonstra că guvernează oameni şi o ţară, nu propriile interese meschine de clan. 3. Nu vor fi niciodată credibili, pe plan intern şi extern, atîta timp cît, permanent, demonstrează, la vedere, că oricine ajunge la guvernare sau sprijină Puterea se îmbogăţeşte nejustificat, peste noapte, iar luxul fraudulos în care ajunge să trăiască îl transformă pe individul Puterii într-un efemer stăpîn autoritar de sclavi, sclavii fiind moldovenii. Mai sînt şi altele, dar nu le înşirui pentru că le deduceţi singuri. Un lucru este clar: absolut toţi cei care sprijină actuala Putere, nu se află în slujba ţării şi a moldovenilor, ci în slujba exclusivă a lui Vladimir Plahotniuc. Începînd cu Plahotniuc şi sfîrşind cu ultimul susţinător al lui, niciunul nu a inventat nimic, nu a avut nici o idee măreaţă sau, pur şi simplu, constructivă, în urma căreia să beneficieze întreaga comunitate contemporană ori chir urmaşii noştri. Atunci cum îşi justifică legal multiplele castele în care trăiesc, limuzinele şi conturile enorme din bănci sau pitite prin paradisuri fiscale?

De aceea, UE a decis ca banii să meargă spre beneficiul moldovenilor, ca ei să înţeleagă de unde vin. În acest context, în încheiere, vă invit să reţineţi următoarele: Cînd vor începe să curgă deja primele investii europene pentru moldoveni, veţi vedea că guvernanţii se vor lăuda, pe toate canalele mediatice, că toate aceste se întîmplă datorită lor, din cauză că UE finanţează proiectele moldovenilor deoarece apreciază guvernarea! Doar ştiţi că nesimţirea şi cinismul actualei guvernări nu are margini!!! Uitaţi-vă la ochişorii lui Filip!

Mihai CONŢIU