O ORGANIZAŢIE INTERNAŢIONALĂ DECLARĂ CĂ ESTE NEVOITĂ SĂ RECUNOASCĂ TRANSNISTRIA

Guvernarea de la Chişinău a refuzat să încheie un acord de colaborare cu Organizaţia internaţională pentru dezvoltare economică (IOED), iar în aceste condiţii ultima este nevoită să recunoască regiunea transnistreană în calitate de subiect aparte pentru acordarea ajutorului social şi economic. Despre aceasta a comunicat Fiodor Ghelici, vice-ambasadorul şi reprezentantul special al IOED în Moldova, în cadrul unei conferinţe la IPN.

Fiodor Ghelici spune că IOED, prin negocierea directă cu Tiraspol, de facto, recunoaşte regiunea transnistreană, or aceasta, din punctul său de vedere, nu face bine ţării. Vice-ambasadorul IOED spune că a prezentat conducerii ţării setul de acte oficiale care demonstrează misiunea organizaţiei şi descrie proiectele pe care vrea să le finanţeze.

„Avem sute de adresări de la cetăţeni moldoveni ca să finanţăm proiecte sociale, cum ar fi: construcţia de grădiniţe, apeducte, centre pentru vîrstnici, dar dacă nu avem încheiat un acord cu Guvernul, nici un investitor nu va dori să-şi aducă banii în această ţară”, a spus Fiodor Ghelici.

Reprezentantul în Moldova este de părere că unul din motivele pentru guvernanţii nu acceptă să încheie un acord cu această organizaţie ar fi faptul că banii alocaţi ajung direct la beneficiar, fără ca autorităţile să gestioneze finanţările.

Fiodor Ghelici spune că nu le poate explica colegilor de la IOED de ce guvernanţii moldoveni nu sunt interesaţi să-şi ajute propriul popor. „O organizaţie uriaşă, cu resurse mari, propune ajutor, dar conducerea o refuză. Şi aceasta în condiţiile în care oamenii pleacă în număr mare din Moldova”, a subliniat vice-ambasadorul IOED.
Fiodor Ghelici a mai spus că pînă acum s-a adresat Guvernului, preşedintelui ţării şi Ministerului Afacerilor Externe, iar în Septembrie va face un apel şi către deputaţi. IOED încearcă să găsească şi alte metode prin care să ajute cetăţenii moldoveni, ocolind obstacolele birocratice. O modalitate ar fi colaborarea directă cu beneficiarul, fără ca autorităţile să fie contactate şi informate despre ajutorul acordat.

Sursa: IPN