O NOUA VICTORIE PENTRU CONSERVATORII ANGELEI MERKEL IN LANDUL CU CEA MAI MARE POPULATIE DIN GERMANIA

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, conservator) a cîștigat alegerile organizate în Renania de nord - Westfalia, obținînd o victorie semnificativă în fața Partidului Social-Democrat (SPD) în landul cel mai populat al Germaniei și considerat fieful SPD, cu patru luni înaintea alegerilor legislative federale, informează AFP, Reuters și DPA.

Sondajele realizate la ieșirea de la urne după încheierea scrutinului de duminică arată că CDU a devansat SPD cu 34,5% din voturi față de 30,5%. Este cel mai slab rezultat al social-democraților înregistrat pînă acum în acest land, conform sondajelor difuzate de canalele publice ARD și ZDF.

În același timp, formațiunea de dreapta naționalistă Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut 7,5%, ceea ce îi asigură intrarea în cel de-al 13-lea legislativ regional de la înființarea sa, indică exit-pollul ZDF.

Pentru SPD este cea de-a treia înfrîngere la un astfel de scrutin înregistrată începînd din martie, ceea ce pune și mai mult la îndoială șansele social-democraților de a o înlocui pe Angela Merkel din funcția de cancelar la alegerile din septembrie.

După ce liderul social-democrat Martin Schulz demisionat de la conducerea Parlamentului European pentru a prelua președinția SPD, acest partid a crescut în sondaje la începutul anului, ajungînd chiar peste CDU. Însă între timp conservatorii au revenit și în prezent sînt cotați cu circa 36% din intențiile de vot, cu procente cuprinse între 6% și 8% peste social-democrați, astfel că Angela Merkel privește cu optimism scrutinul din 24 septembrie, cînd speră să obțină al patrulea mandat în fruntea executivului de la Berlin.

Peste 13 milioane de alegători — o cincime din electoratul german — au fost chemați duminică la urne în landul din vestul republicii federale.

Sursa: Agerpres