O noua etapa in programul de arme supersonice al Rusiei: 20 de rachete hipersonice, transferate la un centru de testare

Aproximativ 20 de rachete ruseşti, împotriva cărora SUA nu dispun de mijloace de contracarare la ora actuală, au fost transferate recent la un centru de testare, jalonînd astfel o nouă etapă în programul de arme supersonice al Kremlinului, informează Vineri postul de televiziune american CNBC, citînd sub rezerva anonimatului un responsabil cu acces la informaţii ale serviciilor secrete ale SUA, scrie Agerpres. ”Aceasta arată că ei (ruşii) au avut ambiţia de a dezvolta aceste arme şi că au acordat prioritate respectivului program. Ruşii s-au decis, pe ansamblu, că îi mulţumeşte conceptul acestor rachete, iar acum se vor concentra pe definitivarea lor prin teste”, a spus o sursă familiarizată cu datele din rapoartele serviciilor de informaţii americane.

Racheta hipersonică de tipul aer-sol denumită ”Kinjal” (Pumnal, în rusă) a fost testată de cel puţin trei ori pînă acum. În Iulie, Kremlinul a testat cu succes arma împotriva unei ţinte aflate la aproape 500 de mile distanţă (aproximativ 804,6 km). Mai mult, într-un raport al serviciilor de informaţii americane, potrivit sursei citate, se afirmă că această rachetă hipersonică a fost montată şi lansată de 12 ori dintr-un avion supersonic MiG-31. Armata rusă ar lucra în prezent pentru a monta această rachetă pe un bombardier strategic, conform CNBC.

Kremlinul are în plan ca respectiva rachetă să intre în dotarea Armatei ruse din 2020, conform canalului media citat. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat dezvoltarea sistemului de rachete hipersonice ”Kinjal”, despre care a spus că este capabil să evite scutul antirachetă american, în mesajul său anual adresat Adunării Federale, Camerele reunite ale Parlamentului rus (Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei) la 1 Martie 2018.

Potrivit presei ruse, racheta Kinjal are o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi o viteză de 10 ori mai mare decît sunetul şi poate transporta atît focoase nucleare, cît şi încărcătură convenţională.