O ”moda” ingrijoratoare printre tinerii din Marea Britanie. S-a ajuns deja la peste 100 de crime

Theresa May l-a numit „un cancer al societăţii britanice”: epidemia de delicte şi crime comise cu cuţitul în Anglia şi Ţara Galilor. Anul acesta, deja peste 100 de oameni au fost înjunghiaţi mortal. Atacatorii sunt în mare parte băieţi care nu aşteaptă nimic de la viaţă. E un ciclu al violenţei împotriva căruia Paul Mckenzie luptă la Londra. Şi-i solicită Guvernului să se alăture cauzei sale.  Toate acestea sunt prezentate într-unreportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. 

O nouă zi, un nou perimetru infracţional: în cursul nopţii, aici, în Estul Londrei, un băiat de 15 ani a fost înjunghiat mortal, cu un cuţit. Asistentul social Paul Mckenzie a vizitat multe astfel de scene ale crimei. Însă de data asta e mult mai afectat: victima era un prieten al nepotului său.

Paul Mckenzie: „Se întîmplă mult prea des. La Londra... vezi asta peste tot. Înainte, vedeai nişte flori puse într-un loc şi însemna ceva. Te duceai acolo şi citeai ce scrie. Acum, sunt prea multe ca să le citeşti. Cel mai probabil fiindcă cineva a avut de dovedit ceva cuiva. Asta e trist: că viaţa a devenit un sistem de puncte. Acum, cineva, undeva, spune că-l ştie pe cel care a făcut asta şi acea persoană are parte de respect”.

Adesea, sunt cazuri de rivalitate între membri ai bandelor de tineri. Dar şi trecători nevinovaţi pot cădea victime atacurilor cu cuţitul. În unele bande, dacă bagă cuţitul în cineva, un tînăr dovedeşte că e demn de a face parte din bandă.

- 13 ani şi arestat pentru jaf sub ameninţarea cuţitului. Ce s-a întîmplat?”

Mckenzie discută cu membri ai bandelor şi face înregistrări video ca să arate cît de rapid se deteriorează situaţia în unele părţi ale Londrei.

- De ce porţi la tine un cuţit de 38 de centimetri?”

- Fiindcă e mare şi-i sperii. Ca să mă simt în siguranţă. Fiindcă nu vreau să scoată cineva cuţitul la mine, încercînd să mă omoare. Îl omor eu pe el. Nu vreau să mor.

Paul Mckenzie e de părere că Guvernul nu ia destul de în serios delictele şi crimele comise cu cuţitul. El sprijină o iniţiativă care cere ca Guvernul să trateze violenţa ca pe o urgenţă la nivel naţional.

„L-am pierdut pe fratele meu mai mic, Lamar Stewart. A fost omorît cu cuţitul”, spune un tînăr.

„Acesta a fost fiul meu, Isaiah, omorît în 2015”, spune o femeie.

„Mi-am pierdut fiul pe 30 Septembrie 2017”, povestește o alta.

„Nepotul meu vitreg a murit înjunghiat, pe 5 Februarie anul acesta. I-au băgat un cuţit în inimă”, își începe relatarea o altă femeie.

În unele cartiere, tinerii nici nu mai pleacă de acasă FĂRĂ cuţit - deoarece consideră că trebuie să fie pregătiţi să se apere. Mckenzie spune că vînzarea cuţitelor de luptă la liber e revoltătoare.

„Cuţitul Rambo, mai ales, e modelul preferat în perioada asta. Scrie Colecţionaţi patru cuţite Rambo şi veţi primi o reducere. Vedeţi în vitrină toate tipurile diferite de cuţite. Părerea mea e că nu este ceva ce ar trebui să etalezi într-o vitrină, mai ales în situaţia actuală”, spune Mckenzie.

Jason Isaacs a fost înjunghiat mortal acum un an şi jumătate. Era fiul cel mai mare al lui Sharon Kendall. Acum, copiii ei mai mici trebuie să vină acasă direct de la şcoală, fiindcă ea se teme pentru viaţa lor. Jason a fost ucis la începutul serii, cînd ieşise cu cîţiva prieteni.

Înjunghiat de opt ori

„Jason era cu patru prieteni, deci erau cinci. Şi au trebuit să fugă ca să-şi apere viaţa. Au fugit fiecare în altă direcţie. Şi Jason a fost prins şi a fost înjunghiat de opt ori”, povestește mama, Sharon Kendall.

Jason a fost atacat de o bandă cu care el nu avea nici o legătură.

„Toţi cei care l-au cunoscut pe Jason... Te îmbrăţişa şi te pupa tot timpul. Era un lucru plăcut. De cîte ori ieşea, dacă ieşea, spunea mereu Te iubesc, mamă sau mă pupa. Şi la fel a fost şi în seara aceea. Făceam totul împreună. Îşi iubea foarte mult familia”, povestește mama, reținîndu-și cu greu durerea.

Ce influenţă are muzica Drill?

Ucigaşul lui Jason a fost prins. Pe atunci, avea doar 17 ani. Pe internet pot fi văzute clipuri rap despre el şi banda lui.

Cunoscut drept „Drill”, acest stil de hip-hop e foarte popular printre tinerii britanici.

„Ei vorbesc despre înjunghierea oamenilor în spate, adică exact ceea ce fac. Jason a fost, evident, înjunghiat în spate”, spune Sharon Kendall

Ce poţi face cînd să ai un cuţit asupra ta, e considerat un lucru normal? Acesta e genul de întrebări pe care Paul Mckenzie le pune în întîlnirile cu adolescenţii. Toţi cei de aici cunosc muzica Drill. Toţi cunosc puşti care umblă cu cuţit la ei. E greu să găseşti răspunsuri. Însă şi aceşti tineri, şi părinţii lor sunt de acord: pedeapsa cu închisoarea nu e de-ajuns.

„Cunosc pe cineva care e la închisoare. Şi tot poate să aibă telefon şi să posteze pe Snapchat că-i place viaţa după gratii”, spune o adolescentă.

„Ascultă muzică, fac rap, lucruri de genul ăsta. Deci închisoarea nu e cine ştie ce pedeapsă pentru ei”, întărește o altă tînără.

„Problema, în acest caz, e a sistemului. Violenţa e acum normalizată. Dacă nu începem să privim un pic mai sus decît nivelul acestor tineri, nu vom rezolva niciodată situaţia. Tinerii au nevoie de valori, au nevoie de un nou sistem de convingeri. Au nevoie să creadă că există un viitor. Dacă stai de vorbă cu unul dintre aceşti tineri, descoperi că nu pot privi dincolo de vîrsta de 20 de ani. Orice societate care are o generaţie de tineri care nu pot vedea dincolo de vîrsta de 20 de ani trebuie vindecată la un nivel superior”, spune Paul Mckenzie.

Paul Mckenzie ştie că situaţia nu are soluţii rapide. Guvernul britanic s-a angajat să investească în munca cu tinerii şi în întărirea prezenţei Poliţiei. Toată lumea ştie: problema a atins proporţii prea mari ca să mai poată fi ignorată.