O MISIUNE DE PRODUCĂTORI AGRICOLI A VIZITAT BELGIA ŞI OLANDA

Pentru a se documenta asupra cerinţelor europene de calitate şi a stabili contacte de afaceri

În perioada 13-17 octombrie curent, 17 companii din domeniul agroindustrial din Republica Moldova au participat la o misiune economică, organizată de EBA Moldova în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie din Republica Moldova, în cadrul proiectului DCFTA – Consolidarea capacitătilor şi opiniilor publice şi a Programului East-Invest al Eurochambers.

Vizita de afaceri a avut loc la Antwerp, Belgia şi Rotterdam, Olanda. În cadrul vizitei, a fost organizat un eveniment B2B, în parteneriat cu Voka – CCI Antwerp-Waasland, Camera de Comert din Belgia, la care au participat circa 20 de producători şi procesatori de fructe şi legume din Belgia, cît şi reprezentanţ ai Eurochambres şi ai Ambasadei Republicii Moldova din Belgia.

Scopul misiunii economice a fost de a prezenta o imagine a cerinţelor necesare pentru penetrarea pieţei UE, respectiv au avut loc vizite la ferme care işi comercializează productţa sub certificarea Global Cap, certificarea minimă necesară pentru ca producţia să fie eligibilă pentru import în UE. De asemenea, a fost vizitat un organ de certificare – „Control Union”, care a prezentat aspectele practice în obţinerea şi utilizarea certificarilor necesare, cît şi o licitaţie de fructe si legume pentru a prezenta fluctuaţia avantajoasă a preţului la fructe şi legume, cînd acestea sînt comercializate de companii specializate în comerţ.

Olanda2 copy.jpg

În timpul aflării în Olanda, au fost vizitate mai multe sere care utilizează cele mai moderne tehnologii pentru creşterea roşiilor, căpşunilor şi ardeilor ca rezultat fiind competitive pe piaţa UE, din punct de vedere a cantităţii şi calităţii producţiei. Producătorii au avut ocazia să observe cum legumele şi fructele sînt crescute sub asistenţa artificială, cît şi să afle costurile şi activitatea inclusă într-o seră modern echipată. Concluzia după aceste vizite a fost că pentru a acoperi cerinţele pieţei UE, producătorii agricoli olandezi nu activează de unii singuri, ci mereu în cooperative, pentru ca să aibă loc un flux continuu de informaţii şi pentru a-şi repartiza eficient activităţile.

Pentru participanţii interesaţi în mărirea capacităţilor companiilor, a avut loc o vizită la o companie producătoare de echipamente de spălare, uscare şi sortare a fructelor şi legumelor. Pentru eventualele cooperări şi stabilire de contacte a fost efectuată o vizită la o companie care comercializează fructe şi legume la nivel internaţional. Reprezentanţii acesteia au evidenţiat faptul că implementarea certificatului Global Gap este doar una din cele 4 cerinţe de bază pentru comercializarea producţiei agricole pe piaţa UE.

Cătălin Mandatii de la compania KA-Grup SRL: „Mi-a fost util să aflu despre certificarea şi analizele efectuate în laboratoarele din Olanda şi Belgia, astfel realizînd că certificatele noastre sînt o cerinţă minimă pentru piaţa UE. Un accent sporit se pune pe producţia organică şi inofensivitate, dar şi pe calitatea produsului. De asemenea am învăţat de la angrosiştii europeni precum şi reprezentanţi ai marelor reţele cum trebuie să etichetăm produsul finit.”

Marian Gorincioi de la compania Farm Prod SRL a apreciat drept foarte utile cunoştinţele obţinute în domeniul tehnologiilor de creştere a fructelor şi legumelor utilizate în Olanda, cerinţele pieţei UE la capitolul etichetare şi ambalarea produserlor pentru reţele internaţionale, precum şi certificarea necesară în acest sens.

Comunicat semnat de Vitalie Condraţchi,
consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a RM