O MARE ŞI NERUŞINATĂ MANIPULARE ŞI ESCROCHERIE

Numărul fals de vizitatori ai site-urilor, pentru care patronii plătesc

Autor: Mihai CONŢIU

Aproape obsesiv, PRO TV Chişinău se laudă cu sute de mii de vizitatori ai site-ului, care-i unul ca oricare altul. De unde ar rezulta că naţiunea stă numai cu ochii pe ei, nu mănîncă, nu bea, doar PRO TV SITE. Cine citeşte site-urile posturilor de televiziune cînd sînt atîtea specializate exclusiv pe ştiri de ultima oră? Mai curînd aş înţeleg Publika TV, care-i televiziune de ştiri non-stop. Pe site-ul unui post de televiziune, intri cel mai frecvent să-i vezi programul, aşa cum fac şi eu, sau, în situaţii deosebite, pentru a viziona o ştire de care ai auzit că are exclusivitate.

Intrigat fiind, am apelat la un bun prieten din Bucureşti care se pricepe bine la „ingineria asta a computerelor”, eu fiind rămas mult în urmă în domeniu. Răspunsul prietenului meu m-a lăsat mască, după ce am văzut cu cîtă uşurinţă poate cineva să-şi adjudece cititori/vizitatori prin fraudă.

Înainte de a vă spune care-i escrocheria, vreau să vă mai spun ceva! Orbecăind prin internet, absolut întîmplător, am descoperit, în surse româneşti, pe data de 30.07.2013, notorietatea ediţiilor online din acea zi măsurată de români, nu în R. Moldova, iar asta pînă pe la orele 14,00, cu aproximaţie. Noroc că mi-am salvat informaţia, iar asta pentru că n-am mai fost în stare să regăsesc acea sursă din ziare.ro. Iată, aşadar, care era notorietatea ediţiilor online din ziua de 30.07.2013, orele 14, cu specificaţia că le-am reţinut pe cele mai cunoscute, pentru că acolo erau notate absolut toate ediţiile online din R. Moldova:

Publicatii

Apropo Magazin (Rep. Moldova) – 1.503 vizitatori

Flux (Rep. Moldova) – 1.133 vizitatori

Jurnal de Chişinau  - 63.895 vizitatori

Moldova Suverană (Rep. Moldova) 24.012 vizitatori

Timpul (Rep. Moldova) – 36.618 vizitatori

Unimedia Moldova – 6.332 vizitatori

Ziarul de Gardă (Rep. Moldova) – 17.429 vizitatori

Televiziuni

Jurnal Tv (Rep. Moldova) - 9 vizitatori

PRO TV Chisinau – 13.341 vizitatori

Publika TV (Rep. Moldova) - 13 vizitatori

Tele Radio Moldova (Rep. Moldova) – 3.721 vizitatori

Dar să revenim la oile noastre! Cu redactările de rigoare, iată ce mi-a scris, la orele 19,46 din ziua de 6.X.2013, prietenul meu din Bucureşti, iar eu am verificat şi m-am convins că este aşa!

„Salut, Mihai!

„...La ce m-ai întrebat tu, uite cum stă treaba: Ăia de care mi-ai spus mint de îngheaţă apele. De unde să aibă atîţi vizitatori în Moldova, băi? Uite care-i şmecheria! Ei fac aşa: îşi deschid site-ul, articolele sau ştirile, apasă pe butonul F5 cu ele deschise cît vrea. Aşa, motorul le încarcă ce număr de vizitatori au nevoie...”

Simplu ca bună-ziua! Acum v-aţi prins cum bat recorduri de audienţă site-urile noastre de aici? Chestia haioasă este că unii bloggeri sînt plătiţi de patronii lor în baza acestor intrări false de vizitatori. Mai mult decît atît, înţelegeţi că şi piaţa de publicitate prin intermediul acestor site-uri este distribuită în virtutea unor astfel de falsuri?

Bineînţeles că am cenzurat (sub aspectul asperităţilor de limbaj, desigur) ceea ce mi-a scris prietenul meu legat de această escrocherie şi manipulare! Oricum, sincer să fiu, m-am crucit! ...Şi cît de simplu este totul? Bineînţeles că se poate bloca această escrocherie, dar este cineva interesat? Noi ştim prea bine că site-ul nostru, „Moldova Suverană”, a fost distrus din cauza unui număr îngrijorător de mare şi de real de vizitatori. Ne ştim aproape cu exactitate numărul de vizitatori din România, care-i destul de mare. Poate că acesta este şi motivul pentru care „nici nu existăm” pentru majoritatea agenţiilor sau site-urile de ştiri, de revistă a presei, iar în unele în care sînt nominalizate publicaţiile din R. Moldova nici nu figurăm. Vizitaţi-vă, băieţi, vizitaţi-vă! Singuri!