O INVENŢIE PE ZI

Corsetul

Corsetul ca piesă vestimentară este o centură elastică lată care serveşte la strîngerea taliei, fiind creat cu scopul îmbunătăţirii imaginii estetice a corpului unei persoane, în mod special în cazul femeilor dornice să arate o siluetă cît mai aproape de forma ideală.

Centura este întărită cu balene confecţionate din fier sau din plastic şi se prinde cu şireturi fie în faţă, fie în spate.

Primul corset a fost creat, se pare, prin 2000 î.Hr. în Creta, Grecia.

Pe la mijlocul secolului al XVI-lea, femeile au început să poarte corsete ca pe o modalitate de a aplatiza pieptul şi trunchiul. Exagerînd adesea şi folosind metoda cunoscută sub numele de ''panglici-strînse'' femeile ajungeau adesea pînă la leşin din cauză că nu mai puteau respira corect.

Prin anii 1800, femeile au început să poarte corsete care să le evidenţieze pieptul. Erau corsete mai degrabă decorative, cu broderii, panglici şi dantele. Corsetele victoriene, inventate în 1829, aveau un sistem de închidere frontal ce le permitea femeilor să le pună şi să le dea jos fără ajutor. Curînd după aceasta, a fost inventat corsetul elastic, care a oferit femeilor şi mai mult confort şi flexibilitate.

Corsetul victorian este în continuare imaginea cea mai populară a corsetului de astăzi şi este adesea recreat pentru stilurile actuale ale unor companii celebre de profil. Pe lîngă funcţia lor cunoscută, corsetele au ajuns să fie purtate în zilele noastre pur şi simplu ca un top, alături de o pereche de blugi.

Pentru sănătate este foarte important ca astfel de corsete să nu provoace nici un disconfort, durere sau dificultăţi de respiraţie. (Agerpres)