O INSULĂ DE „GENII” ŞI UN POLITICIAN VEŞNIC

10 pentru o Moldovă care nu-i de nota 10

Autor: Mihai CONŢIU

Nicăieri în lume nu găseşti o ţară cu atît de mulţi pretendenţi pe metru pătrat la nemurire ca în R. Moldova. Toţi scriitori sunt „genii nobeliste” şi mari „umanişti”, mai ales Dabija, toţi jurnaliştii sunt „maeştri”, mai ales Tănase, toţi academicieni sunt elite universale ale ştiinţei, mai ales Duka, toţi oamenii de afaceri sunt şi filantropi ca Rockefeller, mai ales Ghimpu, toţi bărbaţii însuraţi sunt fideli şi caşti ca Chirtoacă şi tot aşa!

Doamne fereşte să-i conteşti vreunuia notorietate, demnitatea, onoarea şi reputaţia profesională, că te face una cu pămîntul! Adică, nu te îndoi, că te îndoaie ei pe tine! Oare nu acesta este şi motivul pentru care suntem şi cea mai săracă ţară din Europa? Cînd să mai muncească real toţi aceşti oameni dacă tot timpul sunt ocupaţi cu fardarea-sulemenirea închipuitei lor notorietăţi?

Este suficient să se contureze la orizont perspectiva unui premiu, a unei medalii sau distincţii pentru ca să se sfîşie între ei ca cele mai sălbatice dintre lighioane. În acest sens, este suficient să ne amintim de Premiul naţional de anul trecut şi de născocirile academice ale lui Duka pentru a-l face academician pe Dabija-Hadîrcă-Bahnaru. Acestea sunt momentele în care îi vezi în adevărata şi respingătoarea lor goliciune!

Pentru data de 7 Aprilie, cu prilejul aniversării fiinţării de 3 ani, postul „Publika  Tv” a susţinut o campanie pentru desemnarea a 10 personalităţi reprezentative din tot atîtea domenii. După decernările de rigoare ale titlurilor cîştigătoare, Duminică, 7 Aprilie, au urmat şi previzibilele contestări şi chiar condamnări ale acestui post de televiziune.

O eroare şi o ignoranţă totală! Amuzant este că nu „Publika  Tv” i-a desemnat pe cîştigători, ci moldovenii care au răspuns sondajului întocmit de IMAS. „Publika  Tv” doar a organizat campania de popularizare a iniţiativei şi a organizat evenimentul festiv în sine. Contestările şi condamnările de care vorbeam sunt un fel de scuipat în oglindă spre propria-ţi imagine reflectată.

 

Haideţi să speculăm un pic! 

Toată lumea informată ştie că sondajele de opinie reprezintă cea mai diabolică metodă de manipulare a maselor, mai ales în R. Moldova. În opinia mea, contestabilă, fireşte, desemnarea lui Oleg Voronin drept cîştigător la categoria businessman-ul anului şi a lui Vladimir Voronin ca lider la categoria politicianul anului seamănă a avertisment extrem de subtil adresat partidelor din fosta AIE şi UE.

Cu alte cuvinte, vrea să însemne cam aşa: „Aţi sfeclit-o dacă nu vă reuniţi! Nu vedeţi că sunt pe cale să se reîntoarcă la cîrma ţării Tatăl şi Fiul, în numele sfîntului (ne)Duh, ca să vă spună Amin?”

Chestia mi se pare cusută cu aţă albă atîta vreme cît croitorul este IMAS-ul lui Doru Petruţi. Căştigătorii primei ediţii a competiţiei „10 pentru Moldova” îmi amintesc de un concurs relativ similar din România, în care au fost desemnaţi cei mai mari români. Atunci, într-o tîmpenie absolută, într-o contradicţie amuzantă de-a binelea, Ştefan cel Mare a fost declarat cel mai mare român!

Pînă şi un adolescent de la Liceul Licurici ştie că nu este cu putinţă ca Oleg Voronin să fie businssman-ul anului. De ce nu Călin Vieru, Ion Sturza, Bilinkis, Grinşpun, Leibovici, Moş Pătru şi alţi oameni respectabili de afaceri, ci Oleg Voronin? Doru Petruţi ştie de ce!

Recurgînd la o raţionalitate mai de bun simţ, businssman-ul anului nu-i neapărat să fie desemnat unul care are cea mai mare cifră de afaceri sau care este mai vizibil în mass-media ori în viaţa mondenă. Un veritabil businssman al anului poate fi şi un moldovean relativ simplu. Să zicem că un moldovean s-a repatriat din Italia sau din altă parte. El a revenit în ţară cu o sumă oarecare de bani. Din aceşti bani, el nu şi-a cumpărat o maşină bengoasă de ultimul răcnet şi nu şi-a trîntit şi o vilă ca a lui Alexandru Tănase sau a lui Dumtru Pulbere, ci şi-a deschis o mică afacere prin care a dat de lucru la 10-20 de oameni. Nu-i aşa că un astfel de om ar fi un veritabil businssman al anului?

În ceea ce-l priveşte pe Tată, dl Voronin, lucrurile stau un pic altfel. Lăsînd la o parte faptul că dumnealui a comis eroarea de a se stropşi la „Publika”, nu la IMAS, atribuirea titlului de politician al anului vine să contrazică absolut toate sondajele de opinie din ultimii ani, inclusiv cele întocmite de IMAS. Cum o explica Doru Petruţi această contradicţie, doar „inginerii” lui din umbră mai ştiu!

Pe de altă parte, nu-i aşa că, deocamdată, Voronin, prin ceea ce reprezintă, este imuabil, adică veşnic?

Oricum, regia întocmirii acestui sondaj de către IMAS este admirabil de perfidă prin conţinut şi mesajul transmis. „Suntem moldoveni şi punctum, nu-i aşa?” Doru Dendiu sta în sală mai mult mort decît viu lîngă trupul activ al Vitaliei Pavlicenco. Dar a înţeles ceea ce trebuia de mult trimp să înţeleagă. Cultura moldovenească l-a „dezamăgit” şi pe Nicolae Botgros. Zinaida Julea le-a cîntat frumos, dar Dendiu n-a fost încîntat... Asta ca să nu mă lăţesc şi peste restul categoriilor! De ce, totuşi, mă nelinişteşte gîndul că nu prea avem oameni pe post de subiecţi ai unor sondaje?