O GLUMA VULGAR-TARANEASCA – M. GHIMPU VS IULIAN FOTA

La ordinul oligarhului, pigmeul liberal şi-a developat antiromânismul şi antieuropenismul

Autor: Mihai CONŢIU

Impostorul politic de suburbie Mihai Ghimpu trăieşte cele mai dramatice momente ale existenţei sale penibile şi păguboase pe scena politică din Republica Moldova. A ajuns aici prin minciună, prefăcătorie, dorinţă de înavuţire, exploatarea vulgară a sentimentelor proeuropene şi proromâneşti ale unor moldoveni şi prin înregimentarea totală şi supusă în clanul naţional condus de maleficul Vladimir Plahotniuc. Un mare escroc care acum şi-a dat definitiv arama pe faţă. Cînd noi scriam despre asta, nu puţini ne înjurau. Am mai fost înjuraţi pentru spunerea adevărului. Acum avem imunitate.

Tocmai pofta de putere şi înavuţire permanentă l-a făcut pe liberalul de Coloniţa ca să nu înţeleagă că orice apropiere de oligarh te murdăreşte definitiv. Şiretenia lui ţărănească i-a jucat festa. Ghimpu a fost poate relativ curat, mincinos de duzină şi nepăgubos pentru ţară pînă prin 2007, cînd nepotul său, Dorin Chirtoacă, a ajuns primarul Chişinăului. De atunci, însă, după cum presa a scris destule, a prins gustul aprovizionării cu combustibil al maşinilor Primăriei şi tuturor subdiviziunilor acesteia, a înţeles ce înseamnă afacerile cu privatizările din patrimoniul municipal şi multe altele. Banii mulţi l-au terminat.

După 2009, cînd a ajuns un întîmplător preşedinte de Parlament şi un dezonorant şi penibil preşedinte interimar al ţării, pofta de înavuţire şi putere a atins cote schizofreno-megalomanice. În acest punct, nu avea cum să nu cadă în ghearele nemilosului oligarh Plahotniuc. Mai ales că Plahotniuc şi-a subordonat întreaga lui reţea de slugi tocmai în virtutea acestor slăbiciuni necreştineşti!

Pînă să devină „sluga proromânească şi proeuropeană” a oligarhului, Ghimpu nu era deloc sărac. Presa română a relatat pe larg despre afacerile cu ape minerale româneşti, în care era partener privilegiat al foştilor securişti români. Oare de ce, la vremea respectivă, nu i-o fi dat în judecată pe jurnaliştii români, care demonstrau că partenerii de afaceri ai lui Ghimpu aveau conexiuni şi cu KGB? Dar ce nu i-au oferit politicienii sau foştii securişti români lui Ghimpu? Cînd a ajuns preşedinte interimar, i l-au dat chiar şi pe sociologul Dan Dungaciu, pe post de consilier. Dar şi alţi consilieri români, pe care, fireşte, nu-i asculta şi e de înţeles!

Românii habar nu aveau ce este în mintea întortocheată a unor moldoveni hapsîni şi prefăcuţi ca Ghimpu. Pe de altă parte, nici pe moldovenii din tagma lui Ghimpu nu-i interesează ce cred românii şi îi dezinformează la greu, îi „respectă” cu şiretenie, dar tot ca pe nişte corpuri străine şi neavenite îi consideră, oricît de unionişti sau pro-români s-ar declara că sînt. Cunosc sumedenie de cazuri în derulare încă…!

Nociv pentru moldoveni şi pentru ceea ce ar trebui să fie firesc în relaţiile bilaterale moldo-române este faptul că românii unionişti din R. Moldova de la începutul anilor 1990, precum şi adepţii lor de după, au rămas şi pînă în zilele de astăzi încremeniţi în acelaşi proiect unionist liric şi păgubos. Acesta este şi motivul pentru care s-a investit în orice prostănac moldovean lozincard şi autodeclarat pro-unionist! Exemplu: Valeriu Munteanu, sluga de apartament a lui Ghimpu. Atunci de ce să ne mai mire eşecul?

Gimpu atacă analişti români serioşi şi sfidează valorile europene prin susţinerea lui Plahotniuc

Luni, 11 Ianuarie, Ghimpu a susţinut o conferinţă de presă, ca o consecinţă a faptului că aproape nimeni din România nu mai crede în el, iar analiştii şi publiciştii români cu greutate îi constată adevărata lui faţă şi complicitatea cu Plahotniuc. A hotărît să ridice el primul prăjina. De, apucătură mai veche a tîrfelor politice.

În debutul conferinţei, Ghimpu a emis cîteva fraze a căror contradicţie nu avea cum s-o priceapă în puţinătatea intelectului său, mai ales că, probabil, a avut încredere în „logica” celui care i-a scris alocuţiunea. Iată ce a spus: ”Cei care afirmă că lupta împotriva corupţiei este mai importantă decît lupta pentru integrare europeană se înşeală. Lupta pentru integrare europeană şi împotriva corupţiei trebuie să meargă împreună. PL nu va accepta apropierea de UE fără de lupta împotriva corupţiei, dar nici lupta cu corupţia prin schimbarea vectorului european”.

Ce nu înţelege acest pigmeu politic este faptul că lupta cu corupţia este mai importantă decît lupta pentru integrare europeană. Lupta împotriva corupţiei precede integrarea europeană, căci este o condiţie a preaderării. Dacă lupta împotriva corupţiei este una eficientă, atunci integrarea europeană devine o formalitate birocratică sau, mă rog, un pas decisiv în această direcţie. Tocmai în asta constă şi eşecul integrării europene din ultimii şase ani – Ghimpu şi Plahotniuc au crezut că-i pot duce de nas pe europeni, că pot simula o „luptă” paralelă (cu corupţia şi integrarea în UE), mai ales cea împotriva corupţiei. Iniţial, UE a acceptat diplomaticaceastă strategie, numai că a ieşit din joc în clipa în care a constatat că are de-a face cu nişte barbari politici.

Ghimpu crede că le vorbeşte la proşti atunci cînd spune enormitatea că „PL nu va accepta apropierea de UE fără de lupta împotriva corupţiei, dar nici lupta cu corupţia prin schimbarea vectorului european”, de parcă dacă s-ar axa exclusiv pe eradicarea corupţiei aceasta ar însemna schimbarea vectorului european. Asta vrea ca să înţeleagă moldovenii de la el – că dacă o justiţie cu adevărat liberă i-ar băga la puşcărie pe mafioţi periculoşi ca Plahotniuc, se schimbă vectorul european, că UE n-ar fi de acord cu astfel de… „barbarii juridice” împotriva bandiţilor!

Vă daţi seama că textul alocuţiunii lui Ghimpu a fost scris de către consilierii lui Plahotniuc? Unul cu logica lui Vicktor Gurău. Tot ei, de fapt Plahotniuc prin ei, l-au obligat pe Ghimpu, în premieră, să-i atace pe unii analişti români, care „şi-au permis” să constate evidenţa complicităţii lui cu oligarhul, inclusiv în furtul miliardului. Ţinta principală a lui Ghimpu a fost Iulian Fota, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al ex-preşedintelui României Traian Băsescu, pe care l-a ameninţat că o să-l acţioneze în instanţele de judecată româneşti. Iată pentru ce declaraţie a lui Fota vrea Ghimpu să-l dea în judecată:

„Miliardul a fost furat cu contribuţia unora dintre pro-europenii noştri. Principalul aliat al lui Plahotniuc ştiţi cine este la Chişinău? Este Ghimpu. Pro-românul şi omul nostru Ghimpu este cel care l-a sprijinit şi îl sprijină pe Plahotniuc pe un joc politic absolut murdar împotriva lui Filat. Ghimpu a sperat că dacă Filat se duce de rîpă, el va prelua o parte din electoratul lui Filat. Ceea ce vreau să spun este că ce se întîmplă acum în Republica Moldova este o mizerie pe mai multe planuri, nu doar economic, dar şi politic. Oameni în care am avut încredere au adus Moldova în acest dezastru. Cînd furi un miliard, aclamînd că vrei în Europa, este un scuipat peste propriul tău popor.”

Atacîndu-i pe Fota şi pe alţi jurnalişti şi analişti politici români, Ghimpu se pune în situaţia noului puşcăriaş ajuns pentru prima dată în sala de duşuri comune, cînd, parcă nevinovat, îşi scapă săpunul jos şi crede că ceilalţi deţinuţi îl vor lăsa să se ridice cu el prea repede după ce s-a aplecat să-l ridice. Spre deosebire de Fota, politic şi intelectual vorbind, Ghimpu este un simplu căruţaş vulgar. Liberalinîi ezdovoi, i s-ar zice în moldoveneşte. Nu ştie deloc cu cine se pune şi nu înţelege că analiştii politici şi jurnaliştii de la Bucureşti nu sînt Alina Zotea, Corina Fusu sau alţi castraţi politici care îi perie reverele, ştiind că are intrare/vînzare bună la Plahotniuc. Nu credem că Ghimpu va avea curajul să meargă mai departe cu ameninţările lui de căruţaş analfabet şi beat, căci nu are cum să nu înţeleagă că îi va fi scos la iveală un trecut rău mirositor, compromis al naibii, lipsit de orice demnitate şi presupusă rezistenţă revoluţionară eroică. Pînă şi Valerică Munteanu îl va părăsi scîrbit.

Declaraţia „incriminantă” de mai sus, Fotea a făcut-o în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, la postul de televiziune B1 TV, motiv pentru care pigmeul liberal a mai făcut şi o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului din România, iar noi… aşteptăm să vedem cu ce se va solda, căci se pare că el confundă această instituţie cu CNA-ul moldovenesc din buzunarul lui Plahotniuc. Ghimpu chiar consideră că România şi analiştii şi jurnaliştii români sînt un fel de Coloniţa.

În încheiere, mai amintesc că Ghimpu şi-a dat şi cu un pic de „parfum unionist”, prin care a criticat presa şi comentatorii din România pentru faptul că îl atacă, atunci cînd susţin că românismul şi unionismul sînt promovate de diversionişti în R. Moldova. De parcă nu ar fi aşa şi noi nu am demonstrat-o de nenumărate ori! Iată ce a spus ezdovoiul liberal, care numai liberal nu este:

„Condamnăm atitudinea faţă de unionism. Promotorii unionismului sînt acuzaţi public, fapt confirmat şi de cazul George Simion care a fost învinuit că face jocul Rusiei atunci cînd vorbeşte despre reunificare. Acestea nu sînt diversiuni, ci opţiuni politice.”

Ba chiar că sînt diversiuni şi la scară largă, dar rusofonul mascat Ghimpu din tabăra mafiotă rusofilă a lui Plahotniuc are tot interesul să contraatace, atunci cînd i se demonstrează logic că şi el face jocul Rusiei prin aşa-zisă luptă de reunificare a Moldovei cu România. Nu vedeţi că-i de tot rîsul: Ghimpu vrea reunificarea României lui Klaus Iohannis cu Moldova mafiotă a lui Plahotniuc! Ce fel de antiromânism şi antieuropenism mai doriţi să ne ofere Ghimpu? Nu-i de ajuns? Sigur că da! La gunoi!