O ESCROCHERIE INTERNAŢIONALĂ DE PROPORŢII

ADE 650, un detector de mingi de golf era folosit pentru detectarea bombelor în Irak şi Afganistan!

Să vedem, mai întîi, ce este cu acest ADE 650, o „culme” a ştiinţei, alături de inventatorul ei, James McCormick:

Aparatul ADE 650, ca şi urmaşul său ADE 651, nu este decît o imensă escrocherie pusă la cale de ATSC Ltd. din Marea Britanie, companie ce aparţine lui James (Jim) McCormick. Aparatul a fost folosit o vreme pentru căutarea mingilor de golf, fiind vîndut amatorilor pentru cîteva sute de dolari. Însă, la un moment dat, inventatorul lui s-a gîndit că afacerea ar putea fi extinsă şi a prezentat „jucăria” sa ca fiind un aparat de detectat... bombe!

Imediat, aparatul a ajuns în Afganistan şi Irak, însă, după ce mai multe convoaie ce foloseau „detectorul” au sărit în aer, a început şi ancheta despre ADE 650 pentru a vedea dacă are capacitatea de depistare a bombelor.

În anul 2010, în urma investigaţiilor, „inventatorul” a fost arestat de autorităţile din Marea Britanie, cercetările scoţînd la iveală amănunte senzaţionale. Astfel, s-a descoperit că guvernul irakian plătise 85 milioane de dolari pentru 800 de astfel de „detectoare”, diferenţa dintre preţul de fabricaţie şi cel de vînzare fiind justificată de pregătirea personalului ce urma să-l folosească, precum şi de asigurarea... pieselor de schimb! Pe scurt, o escrocherie de zeci de milioane de dolari numai în Irak!

Trei ministere româneşti, implicate în „afacerea detectoarelor” lui McCormick

Escrocheria lui James McCormick era cunoscută în România chiar din anul 2010. În acest sens, jurnalista Ondine Gherguţ scria în 25 octombrie 2010 chiar despre implicarea unor firme româneşti în această escrocherie internaţională:

Şi ziarul „Gardianul” a tratat subiectul, ajungînd chiar la implicarea unor instituţii importante ale statului, precum Preşedinţia, Ministerul Apărării Naţionale sau însuşi Ministerul Justiţiei:

 „Dragoş Băsmăluţă, administratorul SC MIRA TELECOM, declara anul trecut: „Avem cîştigat un proiect pe opt aeroporturi din Romania, în valoare de 4-5 milioane euro, iar la Ministerul Justiţiei un proiect pentru controlul antitero. De asemenea, este în curs de finalizare un proiect pentru supravegherea traficului la Marea Neagră, cu Internele, în valoare de 18 milioane euro”.

Aşadar, România a participat la fabricarea, distribuirea şi cumpărarea acestor „jucării” inventate de Jim McCormick, cheltuind de la buget cîteva zeci de milioane de euro!

„Toată lumea ştia că înăuntrul aparatelor nu era nimic”

Pentru a demonstra escrocheria la care România a participat activ, prezentăm mai jos opiniile unor specialişti, exprimate chiar în cursul anchetei din Marea Britanie, pe care le reproducem din ziarul „The Guardian”.

Richard Whittam: „Dispozitivele cuprind de obicei un mîner prevăzut cu o antenă retractabilă. Mînerul este conectat printr-un cablu la o pungă. Cardul aparatului este "programat" sau "activat", fiind plasat într-un borcan, ţinut acolo o săptămână pentru a "absorbi vaporii" substanţei ţintă, fie că este vorba explozibili, droguri sau chiar ai ţesutului uman. Dispozitivul este alimentat de electricitatea statică provenită de la utilizator. Razele X au aratat nu a existat nici o legătură între antenă şi cardul din punga pe centura utilizatorului”.

Sub anonimatul cerut anchetatorilor, unul dintre asociaţii firmei engleze a spus: „toată lumea la ATSC ştia că nu este nimic înăuntrul detectoarelor de bombe denumite ADE 651”.

Şi oficialii irakieni au reacţionat furios: „Această companie a cauzat nu numai pierderi uriaşe de capital, dar este responsabilă pentru pierderi masive de vieţi omeneşti, ale unor civili irakieni nevinovaţi, de ordinul sutelor, al miilor, care au căzut victime atacurilor la care credeau că sunt imuni pentru că aveau acest echipament”, a declarat parlamentarul Ammar Tuma.

În timpul procesului, inventatorul lui ADE 650, Jim McCormick, a declarat că aparatul său a fost folosit în România la începutul anilor ‘90, înainte de vizita unui preşedinte american, pentru a depista vreo bombă în jurul hotelului unde urma să fie cazat demnitarul.

Prima oară, acest caz de escrocherie a fost semnalat de ziarul New York Times, care scria încă din noiembrie 2009, citînd opiniile unor oficiali militari, că ADE 650 şi ADE 651 nu sînt de nici un folos în depistarea bombelor.

Sursa: Cotidianul.ro