O ECHIPĂ DE MEDICI DIN GENEVA A OPERAT 4 COPII CU MALFORMAŢII ALE INIMII

Patru copii cu vîrste între 10 luni şi 13 ani, care sufereau de malformaţii congenitale ale inimii au fost operaţi la Spitalul Clinic Republican de către un grup de medici din Elveţia. Aceştia au fost asistaţi de şeful Centrului de cardiochirurgie de la Spitalul Universitar din Geneva, Afksendiyos Kalangos, transmite IPN.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că intervenţiile chirurgicale efectuate au fost extrem de complicate. Părinţii copiilor nu au plătit nimic, costurile fiind acoperite din bugetul statului. O operaţie pe cord în cazuri de malformaţii costă în medie 30 de mii de euro. Chirurgul Afksendiyos Kalangos a spus că operaţia efectuată fetiţei de 10 luni a fost a cincea după gradul de complicaţie din cele cîteva mii pe care le-a făcut.

Directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, a menţionat că anual circa 700 de copii se nasc cu malformaţii congenitale, aproximativ 300 au nevoie de intervenţii chirurgicale. Copiii sunt operaţi de specialiştii moldoveni, iar în cazurile extrem de grave sunt invitate echipe de medici de peste hotare. Dosarele copiilor operaţi pe 21-23 iulie au fost expediate la Geneva acum 6 luni pentru a fi examinate.

Andrei Usatîi a spus că pe perioada aflării la Chişinău specialiştii elveţieni vor oferi instruire medicilor de la Spitalul Clinic Republican. În scurt timp, va fi încheiat un acord de colaborare între Centrul de cardiochirurgie de la Spitalul Universitar din Geneva şi Spitalul Clinic Republican din Chişinău. În baza acordului, o echipă de chirurgi, anestezişti, asistenţi medicali vor pleca pentru instruire în Geneva. La întoarcere, echipa de specialişti va lucra în noul bloc chirurgical care va fi deschis în acest an şi va instrui şi alţi medici. Copiii operaţi sînt în afara oricărui pericol, iar specialiştii au dat asigurări că pacienţii vor avea parte de o viaţă fără griji, şi fără medicamente.